I dijabetes uzrokuje probleme sa zubima

zena-njega-zubi-zubni-konac

Ako imate dijabetes, povišena razina šećera u krvi djeluje na cijelo tijelo – uključujući zube i desni. Dobra vijest? Prevencija je u vašim rukama.

Naučite protiv čega se borite, i preuzmite u vlastite ruke oralnu higijenu.

ZubiNeovisno o tome imate li dijabetes tipa 1 ili tipa 2, kontroliranje razine šećera u krvi je ključno. Što je viši šećer, pod povećanim ste rizikom od:  

  • Zubnog karijesa. Vaša usta prirodno sadrže brojne vrste bakterija. Kada škrob i šećer iz hrane i pića dođe u kontakt s tim bakterijama, na zubima nastaje plak.  Kiselina u plaku napada zubnu caklinu što vodi nastanku karijesa. Što je viša razina šećera u krvi, veći je optjecaj škroba i šećera u ustima, te se povećava rizik od nastajanja karijesa.  
  • Rane bolesti desni (gingivitis). Ako ne uklonite plak sa zubi redovitim četkanjem i korištenjem zubnog konca, on će se stvrdnuti u zubni kamenac.  Što dulje plak i kamenac ostaju na zubima, više se iritira gingiva zuba. S vremenom desni postaju natečeni i lako krvare.
  • Uznapredovale bolesti desni (periodontitis). Neliječeni gingivitis vodi nastanku ozbiljne infekcije koja uništava meko tkivo i kosti koje podupiru vaše zube. Ta se bolest zove periodontitis, a zbog nje se zubi mogu opustiti i postati klimavi, te čak i ispasti. Periodontitis je ozbiljniji kod osoba koje pate od dijabetesa, je takve osobe imaju smanjenu sposobnost otpora infekcijama te njihove rane sporije zacjeljuju.  Infekcija poput periodontitisa može povisiti razinu šećera u krvi, te je stoga dijabetes teže kontrolirati.

Kako biste spriječili ozbiljnija oštećenja zubi, trebate ozbiljno shvatiti dijabetes i oralnu higijenu:

  • OsmijehPobrinite se za pravilno kontroliranje dijabetesa. Provjeravajte razinu šećera u krvi, te slijedite naputke liječnika kako biste dijabetes držali pod kontrolom.  and Što je manja razina šećera u krvi, manja je i opasnost od ozbiljnih problema sa zubima.  
  • Četkajte zube najmanje tri puta dnevno. Zube perite obavezno ujutro i navečer, ali i iza svakog obroka.Koristite mekše četkice i zubne paste s fluorom, a izbjegavajte tvrde četkice koje mogu iritirati zube. Ako imate artritis ili neku drugu bolest zbog koje ne možete dobro iščetkati zube, koristite električnu četkicu za zube.  
  • Koristite zubni konac najmanje jednom dnevno. Zubni konac učinkovito će ukloniti plak i ostatke hrane koja se zadržala između vaših zubi.
  • Redovito posjećujte stomatologa. Zubara trebate posjećivati najmanje dva puta godišnje, te ga svakako podsjetite kako imate dijabetes. Kako biste spriječili nisku razinu šećera u krvi tijekom posjeta zubaru, jedite prije dogovorenog sastanka.
  • Pripazite na rane znakove bolesti desni. Bilo koji znak problema sa zubima – crvenilo, oteknuće i krvarenje – odmah javite stomatologu. Pripazite i na druge simptome,poput  suhih usta ili boli u ustima.
  • Nemojte pušiti. Pušenje povećava rizik od komplikacija s dijabetesom, uključujući bolest desni.  

D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!