Brak je mrak za muške kosti

par-ljubav-brak-zagrljaj-sreca1

Jednako tako, supruzi u stabilnom braku koji nikada nisu bili razvedeni ili rastavljeni imaju bolje zdravlje kostiju nego muškarci koji su imali turbulentno razdoblje u braku koje je rezultiralo razvodom.

Stižu dobre vijesti za muškarce: brak je dobar za njihovo zdravlje kostiju! Doduše, samo ako su svoje sudbonosno da izrekli poslije 25. godine. Do ovog su zaključka stigli istraživači Sveučilišta Kalifornija iz Los Angelesa, koji su analizirali podatke gotovo 300 muškaraca i nešto više žena diljem SAD-a. Tvrde kako muškarci koji su se oženili poslije 25. godine imaju čvršće kosti nego muškarci koji su uplovili u bračnu luku u ranijoj dobi.

Jednako tako, supruzi u stabilnom braku koji nikada nisu bili razvedeni ili rastavljeni imaju bolje zdravlje kostiju nego muškarci koji su imali turbulentno razdoblje u braku koje je rezultiralo razvodom. Treći je zaključak glasio: muškarci u stabilnim vezama su imali čvršće kosti nego muškarci koji se nikada nisu formalno vezali.

"Malo toga se zna o utjecaju društvenih faktora na zdravlje kostiju. Dobro zdravlje ovisi o dobrom zdravstvenom ponašanju, kao što je održavanje zdrave prehrane i nepušenje, ali i o drugim društvenim aspektima života, poput bračnih životnih priča i kvalitete veza. Ženidba u ranoj dobi može biti štetna za zdravlje kostiju zbog stresa izazvanog zbog potrebe da muškarac privređuje za obitelj tako rano u životu. Osobe koje se žene u mladosti obično imaju manje obrazovanja i slabije plaćene poslove", objasnila je Carolyn Crandall, profesorica medicine Sveučilišta Kalifornija, ujedno i čelnica studije objavljene u časopisu Osteoporosis International.

Znate li što je to osteoporoza?

"Osteoporoza je metabolička bolest u kojoj dolazi do progresivnog gubitka koštane mase. Čest je uzrok prijeloma kostiju, a posebno su ugrožene žene nakon menopauze. Muškarci mnogo rjeđe obolijevaju, a najčešći razlog je alkoholizam i gubitak muškog spolnog hormona. U pacijenata zahvaćenih osteoporozom najčešće pucaju trupovi kralježaka, kosti podlaktice, od kojih daleko najčešće donji okrajak palčane kosti (radijus) te vrat bedrene kosti. Koštana masa posebno brzo gubi se u pacijenata sa smanjenim lučenjem spolnih hormona, niskih osoba (smanjeno lučenje hormona rasta), pušača, mršavih osoba, alkoholičara, onih s lošim prehrambenim navikama (premalo kalcija, magnezija itd., previše bjelančevina, gaziranih pića) itd.", objasnio je vodeći domaći specijalist ortopedije prof. dr. sc. Ranko Bilić (cijeli intervju s njime možete pročitati OVDJE).

Iako se često smatra ženskom bolešću, osteoporoza jednako "vreba" i snažniji spol – svi smo "kandidati" za ovu bolest.

K. Pužar

 Prati nas na Viber Public Chatu!