Astma – prokletstvo žena!

kihanje, astma, rupcic, maramica, prehlada

"Žene koje boluju od astme suočene su s dodatnim izazovima samo zato što su žene", tvrdi specijalist za astmu i alergije Neil Kao.

"Ne samo da su suočene s balansiranjem okidača kao što su pelud i plijesan, nego se također moraju nositi s činjenicom da se ženski hormoni stalno mijenjaju, te tako mogu utjecati na način na koji dišu", nastavlja doktor Kao.

Kada je u pitanju povezanost astme i žena, u priču ulaze trudnoća, menstrualni ciklus i menopauza – koji se svode na hormone. Stoga one imaju više teškoća pri dovođenju astme pod kontrolu, ali to je moguće uz puno truda i nekoliko ispravnih koraka.

Ženski hormoni i astma

inhalatorŽenski hormoni, poput estrogena, mogu utjecati na dišne putove jednako  kao alergeni i pelud. Međutim, estrogen nije sam po sebi kriv za stvaranje simptoma astme, nego njegova fluktuacija – povećanje i snižavanje koje može uzrokovati upalne procese.

Doktor Dimitropoulou-Catravas, čelnik istraživanja koje je proučavalo povezanost između estrogena i astme, objašnjava kako stabilizacija razine estrogena može imati pozitivne učinke na astmu.

S druge strane, terapija koja nadoknađuje razinu estrogena, tj. dovodi ga u ravnotežu, povezana je s većim rizikom od razvijanja krvožilnih bolesti. No, ako netko boluje od astme zbog niske razine estrogena, onda je takva terapija odgovor, bez obzira na daljnje loše posljedice po zdravlje.

Menstrualni ciklus

Razina hormona drastično se mijenja za vrijeme menstrualnog ciklusa, bez obzira bio on pravilan ili nepravilan. Najopasnije razdoblje je taman prije početka mjesečnice, kada je razina estrogena niska, tj. on je gotovo na nuli.

Liječnici tvrde kako se većina hospitalizacija upravo događa za vrijeme ovog dijela ciklusa.

Trudnoća

Istraživanja su podijeljena kada je u pitanju trudnoća i opasnost od astme: jedna trećina trudnica će zamijetiti pogoršanje simptoma astme, kod druge će se trećine oni poboljšati, a kod posljednje trećine će ostati na istoj razini.

Na svu sreću, ako se astme drži pod kontrolom, komplikacije se neće prenijeti na bebu.

Menopauza

Menopauza predstavlja pravu ludu vožnju na toboganu hormona: razina estrogena je čas visoka, a čas niska, no najčešće je niska. Žene mogu kontrolirati simptome astme jedino ako drže razinu ovog hormona uravnoteženom i izbjegavaju njegove dramatične promjene.

Više o dijagnostici i liječenju pročitajte u članku Astma je opasnija za žene.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!