Čekate bebu? Onda bi bilo dobro da znate odgovore na ovih 10 pitanja

trudnoca, test na trudnocu, Shutterstock 427218448

Već u 19. tjednu trudnoće liječnik može jako dobro prepoznati spol djeteta! Znanje o trudnoći provjerite u kvizu.

1. Normalna trudnoća traje od 37 do 42 tjedna, ali kada se ona počinje brojiti, tj. koji se dan smatra službenim početkom trudnoće?

a) prvi dan zadnje menstruacije

b) zadnji dan zadnje menstruacije

c) prvi dan mjeseca nakon zadnje menstruacije

2. Koliko vremena prođe do trenutka kada se oplođena jajna stanica počinje dijeliti i putovati prema šupljini maternice?

a) 12 sati

b) 24 sata

c) tjedan dana

3. Implantacija se naziva proces smještaja oplođene jajne stanice u maternici, a mjesto implantacije bit će sijelo posteljice. Kada se događa implantacija?

a) od 5 do 8 dana nakon oplodnje

b) 10 dana nakon oplodnje

c) mjesec dana nakon oplodnje

'Francuski' carski rez u Hrvatsku je doveo dr. sc. Ozren Grgić: Bez otvaranja trbuha, nema katetera i bol je manja

4. Nakon implantacije otpušta se hormon HCG koji onemogućuje pojavu menstrualnog krvarenja. Otkriće tog hormona omogućilo je:

a) praćenje razvoja fetusa

b) praćenje opasnosti od šećerne bolesti trudnice

c) razvoj testova za rano otkrivanje trudnoće

5. Početkom embrionalnog razdoblja trudnoće smatra se trenutak u kojem je plod dugačak od 2 do 5 milimetra, a sastoji se od oko 500 stanica. To je:

a) drugi mjesec trudnoće

b) prvi mjesec trudnoće

c) peti tjedan trudnoće

6. U trenutku kada je embrij velik oko 8 milimetara, što znači da je nešto malo manji od zrna grožđice, razvijena mu je kralježnica, a počinju se razvijati prve krvne žile i stanice. To je šesti tjedan trudnoće važan jer tada:

a) počinju prve srčane akcije

b) počinje ubrzani razvoj

c) formira se unutarnje uho

7. Pomicanje ploda majka neće osjetiti do 20. tjedna trudnoće, ali ono zapravo počinje u 8. tjednu kada embrij čini prve pokrete. Za to je zaslužan:

a) razvoj živčanog sustava

b) razvoj prvih mišićnih vlakana

c) razvoj osjeta

8. Dijete se naziva fetusom kada je veličine manje jagode, ima oko 2 grama. Noge su mu duge oko 2 milimetra, a počinje se oblikovati i vrat. To je:

a) četvrti mjesec trudnoće

b) treći mjesec trudnoće

c) 10. tjedan trudnoće

9. U kojem tjednu dijete čuje i počinje prepoznavati glasove, ponajprije majčin, te trzajima reagirati na vanjske zvukove?

a) u 20. tjednu

b) u 25. tjednu

c) u 30. tjednu

10. Terminska trudnoća je u periodu od 37. do 42. tjedna. Tek 5% žena rađa na dan 40. tjedna trudnoće, a čak 90% njih rađa:

a) unutar dva tjedna od termina

b) unutra 3 dana od termina

c) unutar 7 dana od termina

Smijem li u solarij za vrijeme dojenja? Borim se s aknama i to mi uvijek pomogne

Treba li dojiti dijete starije od 3 godine? Razbijamo najčešće mitove o dojenju

Pripremila: Bojana Radović

Foto: Shutterstock

Točni odgovori: 1. a, 2. b, 3. a, 4. c, 5. c, 6. a, 7. b, 8. c, 9. a, 10. a     

 Prati nas na Viber Public Chatu!