Menopauza negativno utječe na kolesterol

starija zena, menopauza

Istraživači Sveučilišta u Pittsburghu pregledali su podatke Studije ženskog zdravlja koja je uključila preko tisuću Amerikanki. Cilj je bio shvatiti promjene kroz koje žene prolaze za vrijeme svog života, jedna od kojih je menopauza.

Prethodne su pokazale kako se rizik žena za razvijanje krvožilnih bolesti povećava nakon menopauze, no stručnjaci nisu sigurni jesu li hormonalne promjene u pitanju (estrogen navodno štiti protiv krvožilnih bolesti) ili promjene povezane sa starenjem. Rizik se povećava bez obzira na etničku pripadnost.

mesoAmerički su stručnjaci ustanovili kako se ukupni kolesterol povisuje godinu dana prije i poslije zadnje mjesečnice zbog povišene razine LDL-a i apolipoproteina B, proteina koji nosi LDL kolesterol. Drugi faktori rizika za bolesti krvožilnog sustava, poput inzulina, C-reaktivnog proteina i LDL i sistoličkog krvnog tlaka, također su bili povišeni.

"Promjene nisu velike, no s obzirom da tipična žena živi nekoliko desetljeća nakon menopauze, bilo kakve štetne promjene se nakon nekog vremena nakupljaju. Ako je netko imao nižu razinu kolesterola, mala promjena neće biti od velike važnosti. Međutim, ako se nečiji faktori rizika bili granični u nekoliko kategorija, ovakve promjene možda mogu preliti čašu i staviti ih u kategoriju rizika", tvrdi doktorica Vera Bittner sa Sveučilišta Alabame.

Kada žene uđu u menopauzu, trebaju se koncentrirati na faktore životnog stila koji ne rezultiraju zdravljem i koji mogu dodatno povisiti kolesterol i povećati izglede za razvijanjem krvožilnih oboljenja (pušenje, prehrana i tjelovježba). Gubitak deset kilograma nekome se može činiti zastrašujućim, no čak i umjereno mršavljenje može rezultirati poboljšanim funkcijama srca, rezultati su objavljeni u časopisu Journal of the American College of Cardiology.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!