Na koje sve zdravstvene tegobe ukazuju bol i neugoda seksualnih odnosa?

jajnici, bo, menstruacija, Shutterstock 296806034

Jednostavno zadnjih dana niste raspoloženi, ili je posljednjih nekoliko seksualnih odnosa bilo bolno. Možda nije ništa, a možda ipak postoji neki zdravstveni problem

Ne možete znati ako nešto nije u redu, ako ne znate što to zapravo znači i kako bi trebalo biti. Ginekolozi napominju da biste preglede vagine trebali obavljati jednako često kao i preglede dojki, ako ne i češće. Ako osjećate nešto drugačije ili ste čak primijetili promjenu, posavjetujte se s liječnikom. Donosimo vam simptome koji upućuju na to da je vrijeme da nešto učinite za sebe.

Slaba želja

Ovo je sigurno najuobičajeniji seksualni problem kod žena koji ukazuje na neke vrste tegoba, objašnjava Maureen Whelihan, ginekologica s Floride. Ponekad stres može uzrokovati manjak želje za svime, pa tako i one seksualne, no ako to traje duže od 6 mjeseci trebali biste posjetiti liječnika.

Hipoaktivna seksualna želja, odnosno poremećaj smanjene želje za intimnim odnosima, može imati razne uzroke: psihičke, emocionalne, fizičke ili čak kulturalne, objašnjava Whelihan

Može nastati zbog problema s hormonima, pogotovo estrogenima i tiroidom, zatim zdravstvenih tegoba kao što su dijabetes, anksioznost, depresija ili poremećaj spavanja. A može biti i posljedica lijekova koje konzumirate kao što su antidepresivi ili kontracepcijske pilule. Čak pušenje i alkohol mogu utjecati na želju za intimnim odnosima. Najjednostavniji uzrok je kvaliteta odnosa s vašim seksualnim partnerom.

Bol i neugoda

Niste jedini, studije pokazuju kako skoro 3 od 4 žene u nekom trenutku osjeti bolove za vrijeme seksualnih odnosa. To bi mogli biti bolovi u vagini i dijelovima izvan, ali neke žene osjećaju bol i unutar zdjelice. Ponekad seksualni odnosi nisu ugodni ako vagina nije dovoljno vlažna ili ako imate vaginalnu infekciju te kožne upale poput alergija i psorijaze.

Bol za vrijeme intimnih odnosa može ukazivati i na ozbiljne zdravstvene tegobe poput upale zdjelice, policističnih jajnika, raka jajnika ili endometrioze, objašnjava ginekologinja

Ako ste u menopauzi, bolni seksualni odnosi mogu biti uzrokovani i vaginalnom atrofijom, odnosno stanjem kada se tkivo oko vagine lakše suši zbog manjka porizvodnje estrogena. Liječnici u tom slučaju preporučuju kreme s estrogenom koje ćete nanijeti direktno na to područje kože. Osjećate li neugodan osjećaj oko rodnice i imate problema s mokrenjem, to bi mogao biti znak da se mjehur pomaknuo i pritišće vaginu. Ta situacija se lako liječi Kegelovim vježbama ili u gorem slučaju operativnim zahvatom.

Nepravilno krvarenje

Ako ste ušli u menopauzu i dalje ponekad krvarite, posjetite liječnika što prije. Oni trebaju utvrditi kako nemate ozbiljni problem, kao što su infekcije, fibroidi ili karcinom. Ako još uvijek imate redovite menstruacije obratite pozornost na spotting, krvarenje između ciklusa, krvarenje nakon seksualnih odnosa ili na menstruacije koje su obilnije i traju duže nego inače. To mogu biti simptomi izvanmaterične trudnoće, infekcije, fibroida, policističnih jajnika i nekih vrsta karcinoma.

Kvržice, osipi i čirevi

Primijetite li promjene na koži ispod pojasa, poput madeža koji izgleda drugačije ili je nastao neki novi ili kvržice koja svrbi i boli, posjetite liječnika. Uzroci mogu biti razni, od urasle dlake, spolne prenosivih infekcija ili genitalnoga herpesa. U najgorem slučaju može biti i rak vulve, rijetki poremećaj koji se pojavljuje kao čir ili osip, a može uzrokovati svrbež

Urinarne infekcije ljeti - kako ih spriječiti i liječiti

M.S.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!