Pretilost trudnica povećava rizik od teškog disanja kod djece

trudnica, trudnoca

Kod djece majki koje su prije trudnoće bile pretile četiri je puta veća vjerojatnost za pojavu učestalog soptanja - teškog disanja koje je jedan od simptoma astme, u usporedbi s djecom majki normalne tjelesne težine. Pokazali su to rezultati novog istraživanja, objavljenog u časopisu Pediatric and Perinatal Epidemiology.

Činjenica da prekomjerna tjelesna težina tijekom trudnoće ima negativne posljedice nije novost. No, nedavno istraživanje otkriva da je kod djece majki koje su prije trudnoće bile pretile, četiri puta veća vjerojatnost za pojavu učestalog soptanja odnosno teškog disanja, u usporedbi s djecom majki normalne tjelesne težine.

Znanstvenici iz Centra za istraživanje epidemiologije okoliša (CREAL) istraživali su povećava li pretilost kod majke rizik od pojave čestog soptanja kod njihove djece. Ovaj simptom povezan s astmom, pojavljuje se u ranom djetinjstvu i manifestira tijekom disanja kao oštar zvuk nalik zviždanju.

Koji simptomi prate astmu?

Tijekom napada astme dolazi do napinjanja mišića koji okružuju dišne putove i upale njihovih stijenki, što dovodi do smanjenja protoka zraka. Jedan je od simptoma i soptanje koje je u početku lakšeg intenziteta, no pogoršava se tijekom noći, u početku dana, tijekom udisanja hladnog zraka ili čak za vrijeme tjelesne aktivnosti.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Pediatric and Perinatal Epidemiology i potvrđuje da je rizik od soptanja tijekom prvih četrnaest mjeseci života u prosjeku četiri puta veći kod djece pretilih majki.

"Naš zaključak temeljimo na pretpostavci da pretilost kod majke može biti potencijalni čimbenik rizika od astme", objasnio je glavni autor istraživanja Stefano Guerra. "Naša je namjera bila utvrditi je li pretilost kod majki povezana s većim rizikom od rane pojave soptanja kod djece".

Znanstvenici su analizirali podatke o 1.107 parova majki i djece iz španjolske studije o djetinjstvu i okolišu projekta INMA. Rezultati su potvrdili povezanost između pretilosti majke i soptanja kod djece, bez obzira na tjelesnu težinu djeteta i druge čimbenike poput obrazovanja majke, njene dobi, činjenice puši li ili ne i sl.

"Povezanost pretilosti u razdoblju prije trudnoće s povećanim rizikom od čestog soptanja kod djece dodatno dokazuje posljedice na fenotip povezan s astmom", dodao je Guerra, naglašavajući kako gubitak prekomjerne težine može djelovati preventivno.

Potraga za uzrokom astme kod dojenčadi

Stručnjaci su proveli godine u potrazi za uzrokom pojave astme kod dojenčadi, budući da je riječ o bolesti koja pogađa preko 300 milijuna ljudi širom svijeta, od kojih 52 posto nije dijagnosticirano, a 47 posto oboljelih nema kontrolu nad bolesti.

Izvor: časopis Pediatric and Perinatal Epidemiology

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!