Sindrom policističnih jajnika povezan s viškom kemikalije BPA

rak jajnika, bol u trbuhu, jajnici, mjesecnica

Žene sa sindromom policističnih jajnika imaju višu razinu kemikalije bisfenol A u svom krvotoku.

Kemikalija bisfenol A (BPA) koristi se u proizvodnji širokog spektra predmeta kojima rukujemo svakodnevno: posuda za hranu i piće, elektronskih aparata, pa čak i medicinske opreme. Unatoč njenoj širokoj upotrebi, u posljednje se vrijeme često spominje u negativnom kontekstu i povezana je s muškom impotencijom, rakom, dijabetesom ili srčanim bolestima.

Sada su grčki stručnjaci povezali višu razinu bisfenola A sa sindromom policističnih jajnika i povišenom razinom muških hormona. Karakteristika ovog ženskog sindroma je stvaranje mnogih cisti u kori jajnika koje ometaju proizvodnju hormona, uzrokujući pretjeranu sekreciju muškog hormona testosterona.

Istraživači Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Ateni su usporedili razinu bisfenola A kod 71 žene sa sindromom policističnih jajnika i 100 zdravih ispitanica. Ustanovili su kako je povišena razina muških hormona ako je i povišena razina bisfenola A. Žene sa sindromom policističnih jajnika koje su imale normalnu težinu imale su 60 posto višu količinu ove kemikalije u krvi u odnosu na kontrolnu skupinu, dok su deblje ispitanice s policističnim jajnicima imale 30 posto višu razinu BPA.

Iako je dokazana povezanost, stručnjaci ističu kako je ova studija ustanovila upravo to – povezanost, a ne uzrok i posljedicu.

Jajnici žena kojima je dijagnosticiran sindrom policističnih jajnika razvijaju mnoge ciste – nezrele folikule koje se nakupljaju u kvržicama, a ova tegoba može povisiti rizik od nekoliko ozbiljnih problema, kao što su neplodnost, srčana oboljenja ili dijabetes tipa 2. Sindrom policističnih jajnika je najčešća hormonska bolest u žena i glavni uzrok neplodnosti. Procjenjuje se kako pet do deset posto plodnih žena boluje od ove bolesti, iako je ona često krivo dijagnosticirana.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!