Zdravlje

Zdravlje

Revolucionarni DNK test otkriva muškarce kojima bi se mogao vratiti rak prostate

Foto: Shutterstock

DNK može utjecati na vjerojatnost da će se rak proširiti tamo gdje može izbjeći radioterapiju, otkrili su znanstvenici. Novi testovi pokazat će ono što trenutačni skenovi ne mogu

Znanstvenici razvijaju DNK test koji će pokazati hoće li se rak prostate kod muškaraca vratiti. Pacijenti koji su pod genetskim rizikom od tumorskih stanica koje prolaze ispod radara i prežive radioterapiju mogli bi dobiti dodatni tretman kako bi bili sigurni da su sve izbrisane.

Trenutačni skenovi često ne mogu vidjeti stanice skrivene u sićušnim žlijezdama, ali bi ih geni mogli odati, piše The Sun.

Otkrili smo da DNK može utjecati na vjerojatnost da će se rak proširiti tamo gdje može izbjeći radioterapiju. Naoružani ovim znanjem, po prvi put radimo na tome kako identificirati te muškarce kako bismo mogli prilagoditi njihov tretman, rekla je dr. Jane Shortall sa Sveučilišta u Manchesteru.

Dodala je i kako traže načine kako uočiti rane znakove povratka raka prostate u naknadnim pregledima kako bi se mogao ponovno liječiti što brže i uspješnije.

Najčešći rak u muškaraca

Rak prostate je najčešći novootkriveni rak u muškaraca u Hrvatskoj. Prema podacima Registra za rak, u 2020. dijagnosticirano je 2299 slučajeva raka prostate. Prema posljednjim dostupnim podacima o smrtnosti u Hrvatskoj, u 2021. rak prostate bio je 9. vodeći uzrok smrti kod muškaraca.

Shutterstock

To je treći najčešći zloćudni uzrok smrti u muškaraca, nakon raka pluća te raka debelog crijeva.

Bolest se može liječiti radioterapijom ili operacijom uklanjanja organa ako se rano otkrije. Međutim, neki muškarci koji su imali uspješnu terapiju mogu doživjeti da se rak vrati jer su se tumorske stanice proširile na žlijezde sjemenih mjehurića koje skeniranje ne može vidjeti.

Simptomi raka prostate

Primijetite li neki od ovih znakova odmah se javite liječniku:

  • češća potreba za mokrenjem, uglavnom tijekom noći
  • potreba da požurite na WC
  • poteškoće s početkom mokrenja
  • naprezanje ili dugotrajno mokrenje
  • slab protok
  • osjećaj da se mjehur nije u potpunosti ispraznio
  • krv u mokraći ili krv u spermi

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo