Starije mame sklonije rađanju autistične djece

Trudnica, doktor, pregled

Starije majke sklonije su rađanju djece s autizmom, nego one majke koje rode u mlađim godinama, tvrdi novo istraživanje.

PregledStručnjaci sa sveučilišta Kalifornija analizirali su gotovo 5 milijuna poroda u ovoj državi između 1990. i 1999. godine, desetljeća u kojemje zabilježen porasta autizma od gotovo 600 posto.

Rizik od rađanja djeteta s autizmom povećavao se za 18 posto sa svakom godinom starosti majke. To znači kako žena koja ima 40 godina ili je starija, ima više od 50 posto šanse za rađanje autističnog djeteta, u usporedbi sa ženom starom između 25 i 29 godina. Također ima i 77 posto veće šanse za rađanje autističnog djeteta nego žena koja je rodila prije 25 godine života.

Iako su ranije studije pokazale kako stariji očevi imaju veće šanse za dobivanje autističnog djeteta, ova studija nije potvrdila povezanost dobi oca i autizma, osim jedne iznimke – stariji očevi koji imaju djecu s mlađim ženama.

Muškarci iznad 40 godina koji su u braku sa ženama ispod 30 godina imali su za 60 posto povećan rizik od dobivanja autističnog djeteta, u usporedbi s muškarcem starim između 25 i 29 godina. 

Rezultati studije ne iznenađuju, jer je otprije poznato kako majčina dob nosi prednosti odnosno nedostatke vezane uz porod. Prijašnja istraživanje pokazala su kako su starije majke pod povećanim rizikom od pobačaja, rađanja djece s niskom porođajnom težinom ili djece s Downovim sindromom.

TrudnoćaAutizam je biološki poremećaj mozga koji utječe na komunikaciju i društvene vještine, a javlja se do treće godine života. Obuhvaća spektar poremećaja koji se kreću od blagih do teških stupnjeva. Zastupljen je kod 60-ero djece na 10 000 rođenih, a češći je kod muškaraca nego u žena (4:1).  U Hrvatskoj je, po posljednjoj procijeni (2009. godine),većim ili manjim stupnjem autizma zahvaćeno oko 26.000 osoba.

Studija je objavljena u časopisu Autism Research.

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!