Što uzrokuje neredovite mjesečnice?

trbuh-dijeta-mrsavljenje-1

Iako neredovite mjesečnice nisu rijetkost, važno je znati što je u pozadini takvog ciklusa i koju vam poruku tijelo time šalje.

Svaka će se žena suočiti s neredovitim mjesečnicama s vremena na vrijeme, i iako u većini slučajeva to nije opasno, važno je shvatiti što uzrokuje neredovitost. Evo nekoliko češćih razloga:

Trudnoća

U trudnoći žensko tijelo proizvodi različite razine hormona koji uzrokuju prekid menstruacije.  Ipak, u nekim će slučajevima žena iskusiti slabije krvarenje ili kašnjenje mjesečnice prije samog prestanka tijekom trudnoće.  

Stres

Stres je jedan od najčešćih uzroka neredovitih mjesečnica. Hormon stresa kortizol direktno utječe na to koliko estrogena i progesterona, spolnih hormona, tijelo proizvodi. Ako imate previše kortizola u organizmu, menstruacija može biti neredovita.

Prehrana

Hrana koju unosite u sebe također može biti uzrok kašnjenja ili izostanka menstruacije, jednako kao i vaša težina. Ako jedete previše nezdravih ugljikohidrata, ili ste se jako udebljali, vaše će tijelo proizvoditi različite razine određenih hormona, koje će se opet mijenjati kada ovulirate. Isto vrijedi i za žene koje gube na težini.

Vježbanje

Tijelo tijekom menstruacije također treba energiju. Ako previše energije trošite u teretani odnosno na vježbanje, vašem organizmu neće preostati energija za one dane u mjesecu.  

Kontracepcijske pilule

Organizmu je ponekad potrebno i do nekoliko mjeseci kako bi se naviknulo na razinu hormona koji nastaju u tijelu nakon uzimanja kontracepcijskih pilula.  

Previše alkohola

Jetra regulira menstrualni ciklus tako što metabolizira estrogen i progesteron. Previše alkohola može uzrokovati oštećenje jetre te se umiješati u proces metaboliziranja oba spomenuta hormona.

Sindrom policističnih jajnika

Iako ovaj sindrom nije rijetkost kod nekih žena, uzrokuje stvaranje cista na jajnicima i ometa normalan proces ovulacije. Drugi simptomi ovog sindroma su pretjerana dlakavost, debljanje i neplodnost.

Menopauza

Kao i kod trudnoće, u ovom životnom razdoblju mijenja se razina hormona u tijelu. Neredovite mjesečnice mogu se javiti i do deset godina prije menopauze.

Uzimanje drugih lijekova

Ako ste nedavno bili bolesni i uzimali lijekove na recept, mjesečnica također može malo kasniti. Razlog leži u činjenici da lijekovi mogu omesti način na koji tijelo proizvodi estrogen i progesteron.

Ovisno o uzroku neredovitih mjesečnica, liječnik vam može ponuditi nekoliko rješenja; tretman koji uključuje uzimanje lijekova, aktivnosti koje smanjuju stres, promjene u prehrani ili plan vježbanja.

 

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!