Zdravlje

Zdravlje

Zašto nam je važan cink? Čuva imunitet, potiče rad metabolizma, poboljšava probavu…

Shutterstock

Cink je mineral u tragovima, što drugim riječima znači da su našem organizmu potrebne vrlo male količine cinka da bi pravilno funkcionirao. Ipak, te količine ni u kom slučaju ne biste trebali zanemariti!

Kad govorimo o vrlo malim količinama valja znati da je i najmanje odstupanje pri svakodnevnom unosu dovoljno da se osjeti negativan utjecaj nedostatka ovog minerala u organizmu – tvrdi nutricionistkinja Amanda Bontempo.

Zdravim odraslim ženama potrebno je 8 mg cinka dnevno, trudnicama 11 mg, a dojiljama 12 mg.

Pomaže u očuvanju zdravog imunološkog sustava

U našem organizmu cink igra obrambenu ulogu u borbi protiv toksina i drugih štetnih supstanci koje svakodnevno unosimo. Ključnu ulogu igra i u proizvodnji T-stanica koje brane organizam od virusa i kancerogenih stanica. Ukratko, nedostatak cinka ugrožava vaš imunitet zbog čega je organizam podložniji bolestima.

Održava normalnu razinu šećera u krvi

Inzulin je hormon odgovoran za održavanje uravnotežene razine šećera što znači da je ključan za zdravlje. Cink pomaže pri sintetiziranju, pohranjivanju i otpušatnju inzulina u gušterači. Dakle, manjak cinka u organizmu odrazit će se na razinu inzulina što će u konačnici dovesti do loših prehrambenih navika i naglih promjena razine šećera u krvi.

Pomaže tijelu da zacijeli

Unutar vašeg organizma odvija se neprekidna suradnja između cinka i trombocita – krvnih pločica koje pomažu pri zgrušnjavanju krvi i time zacjeljivanju rana. Primijetite li da je ogrebotinama ili ranama na vašem tijelu potrebno više nego što je uobičajeno da zacijele, nedostatak cinka mogao bi biti jedan od razloga.

Potiče uredno funkcioniranje probavnog sustava

Cink djeluje s proteinima u svakom organu i podrška je gotovo 100 različitih enzima u različitim procesima, od kojih je jedan probava. Točnije, organizam nije u stanju u potpunosti probaviti i iskoristiti hranjive tvari bez pomoći cinka. Simptome poput mučnine, povraćanja ili proljeva mnogi danas tumače intolerancijom na gluten, a moguće je da naprosto ne unose u organizam dovoljno hrane bogate cinkom, poput jogurta, sira, špinata ili morskih plodova.

Pomaže vam da uživate u okusu hrane

Cink je neophodan za funkcioniranje okusnih receptora, stoga čini li vam se da više ne razaznajete okuse i mirise kao nekad, možda se radi o nedostatku cinka u organizmu. Ovaj simptom teže se uočava, a jedan od načina je da se usredotočite na ono što jedete.

Olakšava koncentraciju

Neka su istraživanja pokazala da postoji veza između razine cinka u organizmu i vaše sposobnosti da se na duže vrijeme usredotočite na neki posao. Znanstvenici su primijetili razlike u ponašanju kod ljudi s različitom razinom cinka u organizmu. Ne zna se sa sigurnošću koji mehanizmi su za to odgovorni, ali veza je jasno uočena – napominje Botempo.

Potiče rad metabolizma

Cink pomaže pri probavi proteina, ugljikohidrata i masnoća. Nedostatak ovog minerala može se očitovati kroz manjak energije i opću usporenost. Također, kod ljudi koji pokušavaju izgubiti višak kilograma nedostatak cinka u organizmu ovaj proces će usporiti.

Važno je zapamtiti da nedostatak cinka ne preporuča se nadoknađivati putem različitih dodataka prehrani jer može dovesti do stvaranja viška što može imati negativne posljedice na organizam. Radije obogatite jelovnik namirnicama poput mahunarki, orašastih plodova i sjemenki.

Loše navike koje usporavaju metabolizam

Poremećaji okusa i mirisa – kako liječiti?

Melita R. Savičić

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo