Najnovije istraživanje, objavljeno u znanstvenom časopisu American Journal of Clinical Nutrition, pokazuje da konzumiranje šest ili više šalica kave dnevno može povećati rizik od srčanih bolesti za 22 posto!
Znanstvenici su tijekom istraživanja analizirali medicinske kartone i prehrambene navike 347 077 ispitanika u dobi od 37 do 73 godine. Također, kod svakog ispitanika tražili su prisutnost određenog gena (CYP1A2) koji omogućuje osobi da metabolizira kofein brže od ljudi koji nemaju isti gen.
Ovo vam nitko nije rekao o kavi!
Dobiveni rezultati pokazali su da je kod ljudi koji su tijekom istraživanja pili šest i više šalica kave dnevno, rizik od kardiovaskularnih bolesti bio 22 puta veći u odnosu na one koji su pili jednu do dvije šalice. Također, došli su do zaključka da prisutnost spomenutog gena ni na koji način ne omogućava njegovim nositeljima da piju veće količine kave bez posljedica na zdravlje.
Veza postoji
Autori istraživanja vjeruju da se prekomjerna konzumacija kave može povezati sa srčanim bolestima jer poznato je da kava povisuje krvni tlak – jedan od vodećih uzroka bolesti srca. Prema podacima WHO-a kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u svijetu, a ujedno su i skupina bolesti koju je možda najlakše prevenirati.
“Većina ljudi će se složiti da puno kave uzrokuje da se osjećamo nervozno, razdražljivo, a moguće je da izazove i mučninu. Kofein pomaže vašem tijelu da radi brže i jače, ali je također vjerojatno da će vam u jednom trenutku dati do znanja da ste možda dosegli granicu preko koje organizam ne može ići”, upozoravaju znanstvenici.
To ne znači da je kava u svakom obliku loša za vaše srce. Štoviše, istraživanje je pokazalo da su osobe koje uopće nisu pile kavu (ili one koje su pile kavu bez kofeina) također imale visoki rizik od srčanih bolesti (11% i 7%), za razliku od onih koji su pili jednu do dvije šalice kave dnevno.
10 razloga zašto biste trebali razmisliti o odustajanju od kave!
Dobra strana kave
Prethodna su istraživanja pokazala da je kava bogata antioksidansima i može smanjiti rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa. Ovo vrijedi isključivo ako se konzumira u umjerenim količinama. Istraživanje iz 2017. godine pokazalo je da razina unosa do 400 mg dnevno nije povezana sa zdravstvenim rizicima za odrasle.
Kako skuhati savršenu tursku kavu? Imamo par dobrih (starih) trikova
Dakle, možete biti mirni jer nema potrebe da se odreknete svog omiljenog jutarnjeg rituala, ali valja obratiti pozornost na to koliko kave stvarno pijete.
“Znati što je dobro za vas, a što nije prvi je korak prema zdravom životu. Kao i kod mnogih stvari, sve je u umjerenosti; budete li pretjerivali posljedice će se vidjeti na vašem zdravlju”, upozoravaju znanstvenici.
Turska kava je dobra za organizam – štiti zdravlje srca, mozga i daje energiju
M. R. S.
Foto: Shutterstock