Urinarne infekcije pogotovo su česte ljeti - kako ih spriječiti? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Urinarne infekcije pogotovo su česte ljeti – kako ih spriječiti?

Urinarni trakt filtrira otpadne tvari iz krvi i uklanjati ih iz tijela putem mokraće. Međutim, podložan je infekcijama što može uzrokovati neugodne simptome

Infekcije mokraćnog sustava ubrajaju se među najčešće, a nastaju kada bakterije koje prirodno nastanjuju kožu ili rektum, uđu u mokraćnu cijev. Uglavnom su u pitanju infekcije mjehura, iako mogu zahvatiti bilo koji dio mokraćnog sustava.

Posebno su im sklone žene i to zbog svoje anatomije. Naime, uretra, organ koji omogućuje izlučivanje mokraće, kraći je u žena nego u muškaraca. Upravo ta manja udaljenost olakšava bakterijama da dođu do mokraćnog mjehura, a problem stvara i blizina uretre vagini i rektumu, koji su izvori bakterija.

I štitnjača pati na vrućinama: Zašto se ljeti vaše stanje može pogoršati?

Na rizik od pojave infekcija mokraćnog mjehura dodatno mogu utjecati i drugi čimbenici, poput sklonosti ovoj vrsti infekcijai, loših higijenskih navika, seksualne aktivnosti te hormonskih fluktuacija u različitim razdobljima života žene, primjerice u menopauzi ili trudnoći.

Problem ljeti

Dolaskom vrućina žene se češće žale na neugodne i nerijetko bolne simptome infekcije mokraćnog mjehura. Istraživanje objavljeno u časopisu The Journal of Urology potvrdilo je kako s toplijim vremenom dolazi do povećanja rizika od urinarnih infekcija u žena.

Shutterstock

Naime, rezultati pokazuju da u danima kada je prosječna temperatura 25 i 30°C, učestalost infekcija mokraćnog sustava veća je za čak 20-30%, u odnosu na vrijeme kada je temperatura od 5 do 7,5°C.

Kada posumnjati na urinarnu infekciju?

Uobičajeni simptomi infekcije mokraćnog mjehura uključuju:

  • pečenje tijekom mokrenja
  • učestalo mokrenje
  • osjećaj nepotpunog pražnjenja mjehura
  • mutna ili tamna boju urina
  • intenzivan miris urina
  • krv u urinu
  • bol u zdjelici

Kako spriječiti pojavu infekcija

Budući da je gotovo 95% infekcija mokraćnog mjehura uzrokovano bakterijama, kao što je Escherichia coli, liječenje uglavnom podrazumijeva antibiotike. No, postoje i neke prirodne metode koje mogu pomoći u oporavku, ali i smanjiti rizik od pojave infekcije.

Shutterstock

Pijte dovoljno tekućine
Poznato je da dehidracija dovodi do povećanog rizika od urinarnih infekcija. Suprotno tome, dovoljnim unosom tekućine potičemo mokrenje i uklanjanje bakterija iz mokraćnog sustava, a samim time i smanjujemo rizik za razvoj infekcije.

Prehrana je važna
Prehrana koja obiluje voćem i povrćem bogatim vitaminom C utjecat će na povećanje kiselosti urina, čime se stvaraju nepovoljni uvjet za rast i razvoj bakterija.

Pomozite koži da diše
Prozračno pamučno donje rublje najbolji je odabir za vruće ljetne dane jer dozvoljava intimnom području da diše. Osim toga, nakon kupanja u moru ili na bazenu potrebno je presvući mokri kupaći kostim.

Treba li odmah nakon kupanja presvući kupaći kostim ili je sve to besmislica?

Obratite pažnju na higijenu
Nakon obavljanja nužde, obrišite se od naprijed prema natrag kako biste spriječili prijenos bakterija. Mjehur praznite redovito i u potpunosti, posebice nakon seksualnog odnosa. Tijekom menstruacije redovito mijenjate tampon, barem svaka tri sata. Koristite li sapune i druge preparate za intimnu higijenu, prednost dajte nježnim proizvodima.

Prirodni sastojci u borbi protiv infekcija

Najpoznatiji domaći lijek protiv urinarnih infekcija je svakako brusnica. Ona sadrži polifenole, za koje se pokazalo da mogu pomoći spriječiti pojavu urinarnih infekcija. Naime, dokazano je da proantocijanidini brusnice imaju izuzetnu sposobnost spriječiti vezanje E. coli za stijenku mokraćnog mjehura, čime se smanjuje rizik od infekcije.

Shutterstock

Bakterije vole šećer pa ga treba izbjegavati. Noto nije slučaj s jednostavnim šećerom D-manozom, koji se prirodno nalazi u voću i povrću, poput brusnica, borovnica, jabuka, brokule ili mahuna. Blagotvorno djeluje na mokraćni sustav tako što sprečava vezanje štetnih bakterija za stjenku mokraćnog trakta.

Breza je poznata po svojem diuretičkom djelovanju, a u borbi protiv infekcija mokraćnog mjehura djeluje tako što povećava količinu urina te na taj način potiče ispiranje bakterija iz mokraćnog sustava.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo