Treba li odmah nakon kupanja presvući kupaći kostim ili je sve to besmislica? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Treba li odmah nakon kupanja presvući kupaći kostim ili je sve to besmislica?

Shutterstock

Sjećate se kad ste bili dijete i vaša je majka uvijek inzistirala da presvučete mokri kupaći kostim kako biste izbjegli infekciju mjehura? Je li to po velikim vrućinama uistinu potrebno?

Kada je mokar, kupaći kostim zadržava vlagu oko vulve. Vulva je vrlo osjetljivo mjesto koje zahtijeva ravnotežu – dovoljno zraka, zdrav mikrobiom, pažljivu njegu.

Upala mokraćnog mjehura i ljeto

Kupaći kostimi obično nisu toliko prozračni, pa zadržavaju zrak i, kada su mokri, zadržavaju vlagu. U kombinaciji s tamom, sve to stvara savršeno mjesto za rast gljivica.

Shutterstock

Gljivice, kao što je candida, normalno žive u vašoj vagini i normalan su dio vašeg vaginalnog mikrobioma. Ali kada su im uvjeti povoljni (poput nošenja mokrog kupaćeg kostima), mogu rasti i stvarati probleme. Ovi problemi mogu izgledati slično ili ponekad isto kao upala mjehura.

Zašto su žene sklonije upalama mjehura?

Ima nešto u ženskoj anatomiji. Zdjelično dno kod žena ima tri otvora u neposrednoj blizini: uretralni otvor (za mokrenje), vaginalni otvor i anus. Ženska mokraćna cijev je relativno kratka, a ako bakterije (koje se nalaze po cijelom tijelu, ali su posebno velike u našim crijevima) pronađu put, mogu vrlo brzo doći do vašeg mjehura.

Zašto vam se stalno ponavlja upala mjehura? Urolog upozorio na najčešće greške

Infekcije mokraćnog sustava odnose se na bilo koji dio urinarnog trakta (bubrega, uretere, itd.), ali najčešća je upala mokraćnog mjehura, također poznata kao cistitis. Ne samo da je to najčešća infekcija mokraćnog sustava, već je i jedna od najčešćih infekcija u žena – 1 od 2 žene doživjet će je barem jednom u životu.

IMS uglavnom uzrokuje Escherichia coli, vrsta bakterije koja inače živi u našim crijevima. Budući da je otvor zatvoren, ne mora putovati daleko do vašeg mjehura. Prva linija obrane je vaginalna mikrobiota, uglavnom sastavljena od laktobacila. Ove dobre bakterije bore se protiv loših bakterija, sprječavajući njihov rast izvan crijeva.

Shutterstock

Upala mjehura može se manifestirati različitim simptomima, od kojih su neki isti kada imate gljivičnu infekciju:

  • Česta potreba za mokrenjem.
  • Bol može varirati od blagog pritiska do grčeva u donjem dijelu trbuha ili stalne boli.
  • Osjećaj peckanja tijekom mokrenja.
  • Tamni urin i intenzivan miris mokraće.
  • Povišena tjelesna temperatura ili bolovi u leđima mogu biti znak nečeg ozbiljnijeg, stoga svakako potražite liječničku pomoć ako osjetite ove simptome.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo