Tko kaže da slatka poslastica ne može biti odličan doručak? Imamo recept od samo nekoliko sastojaka - Ordinacija.hr

Brzo i jednostavno

Tko kaže da slatka poslastica ne može biti odličan doručak? Imamo recept od samo nekoliko sastojaka

Odabir odgovarajućih proizvoda može doprinijeti jačanju imuniteta i poboljšanju općeg zdravlja djece.

Razlog učestalosti respiratornih bolesti leži u nekoliko faktora, poput oslabljenoga imunološkog sustava, okoline, genetskih predispozicija, loših životnih navika i izloženosti vanjskim čimbenicima kao što su sezonske promjene.

Djeca, posebno ona mlađa, imaju nezreliji imunološki sustav u usporedbi s odraslima, što ih čini osjetljivijima na infekcije. Kako rastu i prolaze kroz različite infekcije, njihov imunološki sustav postaje jači, ali u ranim godinama života sklonija su češćim oboljenjima. Još jedan od razloga je i nedostatak ključnih nutrijenata poput vitamina C, D i E te nedostatak minerala (poput cinka i selena) i probiotika, što slabi imunitet i povećava rizik od respiratornih infekcija.

Prevencija respiratornih infekcija kod djece može se postići na više načina, a jedan od najučinkovitijih je uzimanje kombinacije vitamina, minerala i dobrih bakterija. Ovi esencijalni nutrijenti i probiotici jačaju imunološki sustav, smanjujući rizik od infekcija i pomažući djeci da ostanu zdrava, posebno tijekom hladnijih mjeseci koji su pred nama.

Uloga vitamina

Vitamini su esencijalni nutrijenti koji imaju ključnu ulogu u funkcioniranju imunološkog sustava, a posebno su važni C, D i E, kao i vitamini iz B kompleksa.

  • Vitamin C jedan je od najvažnijih vitamina, koji osigurava da vaša djeca ostanu zdrava i da imaju jak imunološki sustav, te pomaže u formiranju i oporavku crvenih krvnih stanica i povećava apsorpciju željeza.
  • Vitamin D ima značajnu ulogu u regulaciji imunološkog sustava. Nedostatak vitamina D povezan je s povećanom osjetljivošću na respiratorne infekcije, posebno tijekom zimskih mjeseci kada je izloženost suncu smanjena.
  • Vitamin E doprinosi jačanju imunološkog sustava svojim antioksidativnim svojstvima. Također, podržava rad bijelih krvnih zrnaca, što dodatno jača otpornost djece na infekcije.
  • Vitamini iz B kompleksa, posebno B6, B9 (folna kiselina) i B12, igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja imunološkog sustava, dok njihov nedostatak može oslabiti imunološki odgovor i povećati rizik od infekcija.

Minerali kao oslonac

Uz vitamine, snažan oslonac imunološkom sustavu su i minerali. Cink je esencijalan mineral koji ima ključnu ulogu u funkciji brojnih enzima i proteina uključenih u imunološki odgovor. Kod djece, adekvatan unos cinka može smanjiti učestalost respiratornih infekcija i ubrzati oporavak. Još jedan esencijalan mineral sa snažnim antioksidativnim svojstvima je selen koji podržava proizvodnju antitijela ključnih za borbu protiv virusa i bakterija.

Dobre bakterije

Čak 70% našega imunološkog sustava nalazi se u crijevima, a uravnotežena crijevna mikroflora štiti cjelokupni organizam pa je važno od najranije dobi posvetiti brigu zdravlju probave. Ove korisne bakterije pomažu u održavanju ravnoteže crijevne mikroflore stoga uvrštavanje probiotika u svakodnevnu prehranu učinkovita je strategija za poboljšanje imuniteta, osobito tijekom hladnijeg razdoblja, kada je povećan rizik od infekcija.   

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da doručak za djecu bude uravnotežen, hranjiv i bogat hranjivim tvarima koje podržavaju rast, razvoj i energiju potrebnu za dnevne aktivnosti.

  • Cjelovite žitarice: Preporučuje se unos cjelovitih žitarica poput zobenih pahuljica, integralnog kruha ili cjelovitih žitarica koje osiguravaju dugotrajan izvor energije i bogate su vlaknima.
  • Voće i povrće: Doručak treba uključivati svježe voće ili povrće koje osigurava potrebne vitamine, minerale i vlakna. Voće poput jabuka, banana, bobičastog voća, ili povrće poput mrkve ili krastavaca može biti odličan dodatak.
  • Proteini: Izvor proteina je važan za rast i razvoj djece. To može uključivati namirnice poput jaja, nemasnog mesa, ribe, jogurta, sira ili orašastih plodova
  • Mliječni proizvodi: Mliječni proizvodi kao što su mlijeko, jogurt ili sir su dobar izvor kalcija, važnog za razvoj kostiju.
  • Izbjegavanje šećera i prerađenih namirnica: Preporučuje se izbjegavanje prerađenih namirnica s visokim sadržajem šećera, kao što su slatkiši, gazirani sokovi i rafinirani pekarski proizvodi.

Zdravi desert za doručak

Sastojci

  • Šalica kefira
  • Pola šalice cjelovitih zobenih pahuljica
  • Jedna banana
  • 1 jušna žlica chia sjemenki
  • 1 čajna žlica nezaslađenog kakaa

Priprema

Pomiješajte zobene pahuljice s kefirom, chia sjemenkama i kakaom i ostavite da odstoje preko noći u hladnjaku. Prije posluživanja dodajte bananu i voće po želji.

Moćan saveznik

Kako biste poboljšali zdravlje svojih mališana, odaberite proizvode koji će pridonijeti jačanju imuniteta. Becutan Kids Vits Multivitamini, tekući je dodatak prehrani s okusom naranče, koji sadrži kombinaciju 9 vitamina, a njegovo uvođenje u dječju svakodnevnu prehranu doprinijet će zdravom imunitetu i očuvanju zdravlja. Njegova formula uključuje važne vitamine poput C, B6, D i B12 koji su neizbježni saveznici jakog imuniteta*.

*Vitamini C, B6, D i B12 doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava.

Sadržaj nastao u suradnji s Becutanom.

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo