Imamo odlične recepte koji će vas pripremiti za hladnije mjesece: Potrebno je samo nekoliko sastojaka i minimalno vremena - Ordinacija.hr

Jačanje imuniteta

Imamo odlične recepte koji će vas pripremiti za hladnije mjesece: Potrebno je samo nekoliko sastojaka i minimalno vremena

Zdravlje crijeva igra ključnu ulogu u održavanju snažnog imuniteta, što je posebno važno u djetinjstvu kada se tijelo razvija i formira otpornost prema različitim bolestima.

Crijeva nisu samo organ za probavu hrane, ona su dom milijardama mikroorganizama koji zajedno čine crijevnu floru ili mikrobiom koji izravno utječe na imunološki sustav i održava cjelokupno zdravlje organizma.

Osim toga, crijeva su odgovorna za apsorpciju hranjivih tvari koje su ključne za pravilno funkcioniranje imunosnog sustava. Na primjer, vitamini D i C te minerali cink i željezo važni su za održavanje snažnog imuniteta. Ovi nutrijenti ne mogu učinkovito podržavati imunološki sustav ako crijeva nisu u stanju apsorbirati ih na ispravan način.

No ako crijevni mikrobiom nije uravnotežen, dolazi do disbioze, odnosno stanja disbalansa crijevne flore, koje može dovesti do slabljenja imunološke funkcije što se manifestira kroz niz različitih simptoma, poput učestalih infekcija, alergija ili probavnih smetnji, a u kasnijim godinama i razvoja autoimunih bolesti. Zato je iznimno važno od malih nogu uspostaviti zdrave navike koje podržavaju crijevnu floru i imunološki sustav.

Dobre bakterije

Probiotici, poznati kao “dobre bakterije”, igraju ključnu ulogu u održavanju zdrave crijevne flore kod djece. Oni pomažu u ravnoteži crijevnog mikrobioma, sprječavajući rast štetnih bakterija i podržavajući imunosni sustav. Jedan od najpoznatijih sojeva probiotika, Lactobacillus rhamnosus GG, često se koristi u dodacima prehrani i fermentiranim namirnicama za djecu, a može pomoći smanjiti rizik od respiratornih infekcija i podržati imunosni sustav kod djece. Osim toga, probiotici su korisni u prevenciji i tretmanu probavnih smetnji, poput proljeva uzrokovanog antibioticima, što je čest problem kod mališana.

Važnost prehrane

Zdrava prehrana ključna je za održavanje snažnog imuniteta kod djece, a pravilna selekcija namirnica može značajno utjecati na zdravlje crijeva i imunološkog sustava pa je važno u svakodnevnu prehranu vaših mališana uvesti i zdrave namirnice.

  • Jogurt s aktivnim kulturama odličan je izvor probiotika koji pomažu u održavanju zdrave crijevne flore. Preporučuje se jogurt bez dodanih šećera i s aktivnim kulturama bakterija.
  • Banane i jabuke su bogate vlaknima koja služe kao prebiotici, hraneći dobre bakterije u crijevima.
  • Citrusi (naranče, limuni, grejp) bogati su vitaminom C koji je ključan za jačanje imunosnog sustava. Vitamin C također pomaže u apsorpciji željeza iz hrane, što je važno za proizvodnju crvenih krvnih stanica.
  • Orašasti plodovi i sjemenke sadrže zdrave masti, proteine i vitamin E, koji su važni za razvoj djece i zdravlje imuniteta. Međutim, treba biti oprezan s veličinom porcija zbog mogućnosti gušenja kod male djece.
  • Cjelovite žitarice (zob, smeđa riža, kvinoja) bogate su vlaknima, podržavaju rad crijeva i pomažu u održavanju zdrave crijevne flore. Zobena kaša s voćem može biti ukusan i zdrav doručak za djecu.

Zdravi recepti za jačanje imuniteta

Jednostavni, ukusni i nutritivno bogati recepti pomoći će vam da osigurate svojoj djeci unos svih potrebnih nutrijenata za zdravlje crijeva, a za pripremu vam je potrebno samo nekoliko minuta.

Povrtna juha puna vitamina

Sastojci

  • 2 srednje mrkve, oguljene i narezane na kockice
  • 1 srednji batat (slatki krumpir), oguljen i narezan na kockice
  • 1 manji luk, sitno nasjeckan
  • 1 režanj češnjaka, sitno nasjeckan
  • 1 žličica svježe naribanog đumbira
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 l povrtnog temeljca (ili vode)
  • sok od pola naranče (po želji)
  • sol i papar, po želji
  • svježi peršin za ukrašavanje

Priprema

U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno nasjeckani luk i pirjajte dok ne postane staklast, otprilike 5 minuta. Zatim dodajte nasjeckani češnjak i đumbir te pirjajte još minutu dok ne osjetite njihov miris.

Dodajte mrkvu i batat u lonac pa sve zajedno promiješajte. Kuhajte nekoliko minuta, povremeno miješajući. Ulijte povrtni temeljac (ili vodu) i pustite da zavrije. Smanjite vatru, poklopite lonac i kuhajte oko 20 do 25 minuta dok povrće ne omekša. Kada su mrkva i batat potpuno kuhani, maknite lonac s vatre i pustite juhu da se malo ohladi. Zatim juhu pažljivo prelijte u blender ili koristite štapni mikser da je pretvorite u glatku kremu.

Vratite juhu u lonac, dodajte sok od naranče, sol i papar po ukusu. Ako je juha pregusta, možete dodati još malo temeljca ili vode da postignete željenu konzistenciju. Pustite da se zagrije na laganoj vatri.

Hrskavi krekeri od sjemenki i kvinoje

Sastojci

  • 1 šalica kuhane kvinoje
  • 1/2 šalice sjemenki bundeve
  • 1/2 šalice suncokretovih sjemenki
  • 1/4 šalice sezamovih sjemenki
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1/2 žličice soli

Priprema

U zdjeli pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Smjesu ravnomjerno rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite na 180 °C oko 20 minuta ili dok krekeri ne postanu hrskavi. Ohladite, izrežite na manje komade i poslužite kao zdravu grickalicu.

Zdrava prehrana bogata vlaknima, vitaminima i mineralima pomaže u jačanju imunološkog sustava kod djece. Uvođenjem probiotika kroz prehranu možete poboljšati zdravlje crijeva, što je posebno važno tijekom sezone prehlada i gripe. Također, važno je birati svježe namirnice i poticati djecu na konzumaciju voća, povrća i cjelovitih žitarica.

Podrška zdravlju crijeva i imunitetu

Ako kod kuće imate malene izbirljivce ili smatrate da je prehrana vaše djece nedostatna, dodatak prehrani Becutan Kids Vits Imuno bit će izvrsna podrška za održavanje zdravog imuniteta. Ovaj dodatak prehrani sadrži ključne vitamine i minerale, uključujući vitamin C, vitamin D i cink, koji su važni za zdravo funkcioniranje cijelog organizma i doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava što je posebno važno u zimskom periodu.

Sadržaj nastao u suradnji s Becutanom.

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo