Što je bolje za mršavljenje, punomasni ili nemasni grčki jogurt? - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Što je bolje za mršavljenje, punomasni ili nemasni grčki jogurt?

Shutterstock

Dijetetičarka objašnjava koji je grčki jogurt najbolji kada pokušavate smršavjeti, a odgovor nije tako jednostavan kao što možda mislite!

Jogurt bi mogao biti najsvestraniji artikl na vašem popisu za kupovinu. Ne samo da je praktičan za ponijeti na bilo koje mjesto, već se u njemu može uživati ​​i za doručak, ručak, večeru i bilo kada između. Ako se pitate što je bolje za mršavljenje: punomasni ili nemasni grčki jogurt, odgovor bi vas mogao iznenaditi. Evo što kaže registrirana dijetetičarka.

Shutterstock

Punomasni naspram nemasnog grčkog jogurta

Grčki jogurt postao je vrlo popularan među ljudima koji vode brigu o zdravlju, posebno onima koji žele smršaviti. No postoji jedno pitanje koje se uvijek postavlja: je li punomasni ili nemasni grčki jogurt bolji za mršavljenje? Iako oba imaju svoje prednosti, odgovor nije uvijek jednostavan, objašnjava Andrea Soares, registrirana dijetetičarka i certificirana stručnjakinja za sportsku dijetetiku iz Top Nutrition Coachinga.

Soares analizira nutritivne prednosti punomasnog naspram nemasnog grčkog jogurta, kako oni utječu na gubitak težine i zašto su proteini i probiotici u grčkom jogurtu ključni za one koji žele smršaviti.

Shutterstock

Razlike u sastavu

Počnimo s punomasnim grčkim jogurtom. Prema Soares, ova vrsta sadrži otprilike 4 % do 7 % mliječne masti.

Puna masnoća sadrži više kalorija (150-200 po porciji) i vitamine topive u mastima poput A i D, koji su neophodni za zdravlje kostiju i imuniteta, objašnjava ona.

Osim toga, punomasni jogurt može vam omogućiti da se dulje osjećate sitima, što vam može pomoći da izbjegnete nezdrav apetit i prejedanje.

S druge strane, masnoća se uklanja iz nemasnog grčkog jogurta. Ima otprilike 100 kalorija po porciji, što ga čini manje kalorijskim u usporedbi s punomasnim jogurtom – odličan za one koji pokušavaju smršaviti.

Shutterstock

Koji je bolji za mršavljenje?

Punomasni i nemasni grčki jogurt mogu biti korisni dodaci vašoj prehrani, ali izbor zapravo ovisi o vašoj osobnoj situaciji. Punomasni jogurt može pomoći kod sitosti, a pokazalo se da ne pridonosi debljanju u nekim studijama.

Nemasni jogurt, budući da ima manje kalorija, idealan je za one koji se usredotočuju na kontrolu kalorija.

Medicinska dijeta pomaže brzo skinuti kilograme, ali koristite ju s oprezom

Nemasni i punomasni grčki jogurt osiguravaju impresivnu količinu proteina, koji su ključni za rast i obnovu mišića, uz sitost. Oba su također prepuna probiotika koji su korisni za zdravlje crijeva i kontrolu težine.

Shutterstock

Kada se radi o izboru između punomasnog i nemasnog grčkog jogurta, ‘bolja’ opcija zapravo ovisi o vašim osobnim ciljevima i načinu na koji jedete. Punomasni jogurt može vam pomoći da dulje ostanete siti, dok je nemasni jogurt izvrstan ako ste usredotočeni na smanjenje kalorija. U svakom slučaju, oba su puna proteina i probiotika, koji mogu dati pravi poticaj vašim naporima u mršavljenju. Dakle, bilo da preferirate kremasto bogatstvo punomasnog ili lakšu nemasnu verziju, grčki jogurt je pametan izbor za uključivanje u svaki plan mršavljenja, poručuje Soares.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo