Knedle sa šljivama ili marelicama omiljena su ljetna poslastica koja budi nostalgiju, no mnogi se pitaju koliko su zapravo kalorične. Otkrivamo sve o njihovoj pripremi, nutritivnoj vrijednosti i kako ih uklopiti u prehranu bez grižnje savjesti.
Sočno voće obavijeno mekanim tijestom, kuhano do savršenstva i uvaljano u slasne, na maslacu prepržene krušne mrvice – malo koja slastica budi toliko uspomena i pruža takav osjećaj ugode kao knedle sa šljivama ili marelicama.
Ovaj tradicionalni desert, duboko ukorijenjen u kuhinjama srednje i istočne Europe, od Austrije i Njemačke do Mađarske i Hrvatske, predstavlja vrhunac ljetne sezone kada su voćnjaci puni zrelih plodova. Iako se recepti prenose s generacije na generaciju, temeljno pitanje ostaje – jesu li ove slatke okruglice samo grešno zadovoljstvo ili u njima ima i nečeg dobrog za nas?
Kruna ljetnog ručka
Kada govorimo o nutritivnoj vrijednosti, važno je biti realan: knedle su prije svega desert i kao takve predstavljaju energetski bogat obrok. Jedna knedla prosječne veličine može sadržavati između 200 i 300 kalorija, no ta brojka može značajno narasti ovisno o receptu i veličini. Veće porcije ili recepti koji ne štede na maslacu i šećeru, mogu dosegnuti i do 500 kalorija po komadu. Glavni izvor kalorija su ugljikohidrati iz tijesta, te šećer koji se dodaje u voće i u posip od krušnih mrvica. Masti dolaze gotovo isključivo iz maslaca koji se koristi za pripremu mrvica, a koji im daje onaj prepoznatljiv, bogat i orašast okus. Zbog toga se preporučuje umjerenost, no to ne znači da ih se trebate u potpunosti odreći.

Unatoč svojoj kaloričnosti, knedle nisu potpuno bez nutritivnih vrlina. Srce svake knedle je voće, koje donosi važne vitamine, minerale i vlakna. Marelice, primjerice, svojom jarko žuto-narančastom bojom signaliziraju bogatstvo beta-karotenom, snažnim antioksidansom koji tijelo pretvara u vitamin A, ključan za zdravlje kože i očiju. Šljive su, s druge strane, poznate po svom doprinosu probavi zahvaljujući vlaknima. Iako tijesto i šećer dominiraju kalorijskom slikom, ne treba zanemariti ove pozitivne aspekte. Uostalom, deserti su tu da se u njima uživa, a ne da se broje kalorije. Ključ je u ravnoteži i uživanju u ovakvim poslasticama u posebnim prilikama, kao kruni ljetnog ručka.
Tajna savršenih knedli krije se u tijestu. Za njega se koriste kuhani krumpiri koji se još topli miješaju s maslacem i jajima, a nakon hlađenja im se dodaje brašno. Odličan trik je iskoristiti pire krumpir preostao od prethodnog dana. Drugi pristup, koji je brži i jednostavniji, koristi tijesto na bazi svježeg sira ili, u modernijim varijantama, grčkog jogurta. Ovo tijesto, poznato kao Topfenteig
, ne zahtijeva prethodno kuhanje krumpira i često sadrži pšeničnu krupicu (griz) koja pomaže upiti višak vlage i daje strukturu. Bez obzira na odabir, cilj je isti: dobiti glatko i podatno tijesto koje se može tanko razvaljati i sigurno omotati oko sočnog voća.
Korak po korak do savršenstva
Sama izrada zahtijeva malo vještine i strpljenja. Prvi korak je odabir voća – ono treba biti zrelo radi okusa, ali i dovoljno čvrsto da zadrži oblik tijekom kuhanja. Plodovima neki vade koštice, neki ne, a nastala šupljina tradicionalno se puni kockom šećera koja se tijekom kuhanja otapa u slasni sirup. Alternativno, može se koristiti mješavina šećera i cimeta. Zatim slijedi ključan trenutak: omatanje voća tijestom. Potrebno je uzeti komad tijesta, oblikovati ga u plosnati disk na dlanu i pažljivo njime obložiti cijelu voćku, pazeći da je sloj tijesta svugdje podjednako tanak i da nema rupa kroz koje bi sok mogao iscuriti. Kod rada s krumpirovim tijestom pomaže ako su ruke lagano navlažene vodom.

Kuhanje i završni dodir
Oblikovane knedle spuštaju se u veliku posudu s kipućom, lagano posoljenom vodom. Vatra se odmah smanjuje kako bi voda samo lagano ključala (krčkala), jer bi ih prejako vrenje moglo raspasti. Znak da su gotove jest trenutak kada isplivaju na površinu, što obično traje između 8 i 15 minuta, ovisno o veličini. Dok se knedle kuhaju, priprema se kruna jela – posip. U tavi se na srednjoj vatri otopi obilna količina maslaca te se na njemu do zlatno-smeđe boje poprže obične, nezačinjene krušne mrvice (prezli) uz dodatak šećera. Vruće, ocijeđene knedle odmah se, jedna po jedna, prebacuju u tavu s mrvicama i nježno uvaljaju sa svih strana. Poslužuju se odmah, dok su još tople, često posute s dodatnim šećerom.
( Ordinacija.hr )