Trlje su odličan izbor za ručak: Riba je to koja čuva srce i mozak - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Trlje su odličan izbor za ručak: Riba je to koja čuva srce i mozak

18.03.2017., Split - Ponuda svjeze ribe u ribarnici u Marmontovoj ulici. Trlja."nPhoto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Trlja, nije samo poslastica prepoznatljive crvenkaste boje i nježnog okusa, već je i prava riznica nutrijenata. Ova cijenjena riba iz Mediterana idealan je izbor za uravnotežen i zdrav obrok koji hrani tijelo i duh.

Trlja je riba koja utjelovljuje esenciju mediteranske kuhinje, donoseći na stol ne samo delikatan okus mora, već i impresivan niz zdravstvenih prednosti. Prepoznatljiva po svojoj vibrantnoj, ružičastoj ili crvenkastoj boji i karakterističnim brčićima ispod istaknute čeljusti kojima lovi plijen na morskom dnu, trlja je semi-masna riba iz porodice Mullidae koja je cijenjena od davnina. Njezin okus može varirati od nježnog i puterastog do snažnijeg, pomalo gorkastog i biljnog, što je čini favoritom za one koji u ribi traže autentičan i “riblji” karakter.

Njezin okus može varirati od nježnog i puterastog do snažnijeg, pomalo gorkastog i biljnog, što je čini favoritom za one koji u ribi traže autentičan i “riblji” karakter. Photo: Duško Jaramaz/PIXSELL

Gastronomsko iskustvo

Bilo da je pečena na žaru, pržena u tavi ili sporo kuhana u umaku, ona pruža jedinstveno gastronomsko iskustvo koje spaja tradiciju i zdravlje u svakom zalogaju. Upravo zbog svoje svestranosti i nutritivnog bogatstva, postala je nezaobilazan dio jelovnika diljem obale.

Jedna od najvažnijih prehrambenih odlika trlje jest njezin izvanredan sadržaj visokokvalitetnih proteina. Proteini su temeljni gradivni blokovi našeg organizma, ključni za izgradnju i obnovu mišićnog tkiva, proizvodnju vitalnih enzima i hormona te održavanje snažnog imunološkog sustava. Trlja sadrži sve esencijalne aminokiseline, čineći je potpunim izvorom proteina. Primjerice, jedna šalica kuhane trlje (oko 238 grama) može sadržavati čak 44 grama proteina, dok 100 grama sirove ribe nudi oko 14 grama. Osim što hrane mišiće, proteini iz trlje doprinose i dugotrajnom osjećaju sitosti, što je čini idealnom namirnicom za sve koji paze na tjelesnu težinu ili žele izbjeći nepotrebno grickanje između obroka. Uključivanjem ove ribe u prehranu osiguravate tijelu gorivo potrebno za svakodnevne izazove.

Bogatstvo omega-3 masnih kiselina

Srce njezine nutritivne vrijednosti leži u bogatstvu omega-3 masnih kiselina, prvenstveno eikozapentaenske (EPA) i dokozaheksaenske (DHA) kiseline. Ove “dobre” masti poznate su po svojim snažnim protuupalnim svojstvima i igraju presudnu ulogu u očuvanju zdravlja srca i krvožilnog sustava. Redovita konzumacija može pomoći u regulaciji krvnog tlaka, smanjenju razine triglicerida i prevenciji srčanih bolesti. No, dobrobiti sežu i dalje – omega-3 masne kiseline ključne su za zdravlje i funkciju mozga, podržavajući kognitivne sposobnosti i pamćenje, kao i za očuvanje zdravlja očiju. Zanimljivo je da, prema znanstvenim istraživanjima, koncentracija ovih dragocjenih masti u trlji može varirati ovisno o sezoni, s najvišim razinama zabilježenim u jesenskim mjesecima.

Kad je riječ o mineralima, trlja obiluje selenom, moćnim antioksidansom koji štiti stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

Osim proteina i zdravih masti, trlja je prava mala riznica esencijalnih vitamina i minerala. Posebno se ističe kao izvrstan izvor vitamina B skupine, poput vitamina B12, koji je neophodan za zdravlje živčanog sustava i stvaranje crvenih krvnih stanica, te niacina (B3) i vitamina B6. Također je značajan izvor vitamina D, koji pomaže tijelu u pravilnoj apsorpciji kalcija i fosfora, ključnih minerala za čvrstoću kostiju. Kad je riječ o mineralima, trlja obiluje selenom, moćnim antioksidansom koji štiti stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Uz to, pruža značajne količine joda, neophodnog za pravilan rad štitnjače, te fosfora, kalija i bakra, koji zajedno doprinose cjelokupnom zdravlju i vitalnosti organizma.

Siguran i održiv izbor

U svijetu u kojem raste zabrinutost zbog zagađenja mora, važno je birati ribu koja je ne samo zdrava, već i sigurna. Trlja, kao manja riblja vrsta koja se ne nalazi na vrhu hranidbenog lanca, ima prednost jer akumulira znatno niže razine žive u usporedbi s velikim predatorskim ribama poput tune ili sabljarke. To je čini sigurnijim i pouzdanijim izborom, osobito za trudnice, dojilje i malu djecu. Osim sigurnosti, trlja se često ističe i kao ekološki održiv izbor. Odabirom ribe iz održivih izvora ne samo da činite dobro za svoje zdravlje, već i pridonosite očuvanju morskih ekosustava za buduće generacije. Njezina relativna dostupnost i prihvatljivija cijena u usporedbi s nekim skupljim vrstama bijele ribe čine je pametnim odabirom za svaki kućni budžet.

Jednako je ukusna i kada se baci na vrući roštilj, gdje će koža postati hrskava, a meso ostati sočno i mekano Photo: Duško Marušić/PIXSELL

Kako najbolje iskoristiti njezin okus?

Priprema trlje iznenađujuće je jednostavna, a najbolji način je onaj koji poštuje njezin prirodni okus. Zbog njezine ponekad snažne arome, preporučuje se jednostavnost. Pečenje cijele ribe u pećnici s maslinovim uljem, češnjakom i mediteranskim začinskim biljem poput ružmarina i timijana izvući će ono najbolje iz nje. Jednako je ukusna i kada se baci na vrući roštilj, gdje će koža postati hrskava, a meso ostati sočno i mekano. Fileti trlje idealni su za brzo prženje u tavi, a ključ je ne prepeći je kako se njezino nježno meso ne bi isušilo. Može se kupiti svježa, cijela ili filetirana, a važno ju je pripremiti što prije nakon kupnje kako bi se sačuvao njezin puni okus. Poslužite je uz jednostavan prilog poput blitve s krumpirom, svježe salate ili pečenog povrća kako biste stvorili potpun, uravnotežen i nezaboravan mediteranski obrok. Uključivanjem trlje u svoju prehranu ne samo da ćete uživati u bogatom okusu, već ćete i aktivno ulagati u svoje dugoročno zdravlje. ( Ordinacija.hr )

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo