Ljetni mjeseci donose uživanje u svježoj hrani, piknicima i roštiljima, ali i pojačan rizik od kvarenja namirnica i ozbiljnih trovanja hranom. Upravo zato je pravilno skladištenje hrane – bilo svježih namirnica ili ostataka jela – iznimno važno. Poznati chefovi savjetuju kako pravilno čuvati namirnice i ostatke hrane tijekom ljeta.
Da biste održali hranu svježom i sigurnom pratite savjete renomiranih chefova poput Jackie Freeman (PCC Natural Markets, Seattle) te Joea Foxa (Firmdale Hotels, London), koji u svojoj svakodnevnoj praksi pomno paze na higijenu, temperaturu i organizaciju u kuhinji.

Zašto je pravilno čuvanje hrane važno – posebno ljeti?
Visoke temperature, povećana vlaga i nepravilno rukovanje hranom stvaraju idealne uvjete za razmnožavanje bakterija kao što su Salmonella, Listeria monocytogenes i Escherichia coli. Prema podacima američke agencije USDA Food Safety and Inspection Service, bakterije se mogu udvostručiti svakih 20 minuta na temperaturi između 4 °C i 60 °C – tzv. “danger zone”.
Rezultat mogu biti trovanja hranom s ozbiljnim simptomima poput proljeva, povraćanja, groznice i dehidracije, a kod osjetljivih skupina (djeca, trudnice, starije osobe) i teže komplikacije.
Stoga, ljeto zahtijeva pojačanu pažnju pri čuvanju:
- sirovog mesa, morskih plodova, mliječnih proizvoda i jela na bazi jaja
- gotovih jela i ostataka, koji se lako pokvare ako se ne ohlade na vrijeme

Savjeti poznatih chefova koje vrijedi znati
Chefica Jackie Freeman, koja dugi niz godina radi u edukaciji i sigurnosti hrane, savjetuje sljedeće ključne korake:
Ostatke treba ohladiti unutar 1 sata
- Ljeti, kada su temperature iznad 30 °C, nije dovoljno čekati 2 sata prije spremanja jela – preporučuje se 1 sat kao maksimalno vrijeme.
- Hranu treba odmah prebaciti u plitke, široke posude kako bi se brže ohladila i u roku od dva sata dostigla temperaturu nižu od 4 °C.
Mnogi ljudi čekaju da se hrana potpuno ohladi prije nego što je stave u hladnjak. To je pogrešno – ostatke treba spremiti čim su dovoljno hladni da ne oštete druge namirnice u hladnjaku – naglašava Freeman.
Koristite posude s hermetičkim poklopcem i označite ih datumom
- Za čuvanje ostataka idealne su staklene posude s poklopcem ili BPA-free plastične kutije, koje se mogu lako slagati.
- Profesionalni chefovi koriste posude u kojima je jednostavno pratiti “FIFO” pravilo (first in – first out), što znači da se starija hrana koristi prije svježije.
Označavanje datuma nije samo za restorane – to je osnovno pravilo kućne sigurnosti, smatra Freeman.

Razdvajajte sirovu i kuhanu hranu
- U hladnjaku je ključno čuvati sirovo meso i ribu na donjoj polici, kako se eventualni iscjedak ne bi slijevao na drugu hranu.
- Voće i povrće neka budu u odvojenim ladicama, a kuhana jela i mliječni proizvodi na višim policama.
Chef Joe Fox: Trikovi za održavanje svježine
Joe Fox, chef prestižne britanske grupacije hotela Firmdale, u intervjuu za The Guardian podijelio je nekoliko trikova za svakodnevno čuvanje hrane:
- Avokado: narezane polovice premazati limunovim sokom i pokriti prozirnom prianjajućom folijom prije hlađenja – to usporava oksidaciju.
- Polovice limuna: stavite dnom prema dolje u čistu posudu – dulje zadržavaju vlagu i svježinu.
- Začinsko bilje: čuvati u čaši s vodom, pokriveno plastičnom vrećicom, ili zamrznuti u kockicama leda s malo maslinovog ulja.
Organizacija frižidera nije pitanje estetike, već zdravlja, naglašava Fox.

Kako pravilno zamrzavati ostatke?
Ako znate da nećete pojesti ostatke unutar 3 dana, zamrzavanje je najbolja opcija. Preporuke uključuju:
- Spremanje hrane u manje porcije, idealno vakuumirane ili u kutijama s oznakom datuma.
- Ostavljanje prostora u posudi jer se hrana širi pri smrzavanju.
- Ne zamrzavati hranu više puta.
Ostaci hrane mogu trajati 3–4 mjeseca u zamrzivaču bez značajnijeg gubitka kvalitete.

Profesionalna čistoća i kućna praksa
Chefovi često ističu da čist hladnjak znači sigurnu kuhinju:
- Redovito čistite unutrašnjost hladnjaka blagim sredstvom.
- Držite unutarnji termometar i pazite da temperatura ostane ispod 4 °C.
- Iskoristite tjedni “fridge check” za bacanje zastarjele hrane.
Pravilnim čuvanjem namirnica i ostataka jela sprječavamo trovanje, ali i doprinosimo smanjenju bacanja hrane i očuvanju okoline.
A. H.