Vjerujete li narodnoj medicini? Ili ipak više prokušanim savjetima liječnika? Jeste li tip osobe koja će nakon istegnutih mišića posegnuti za paketom smrznutog graška ili za tabletama? Birate li radije voće i povrće ili multivitaminske tablete?
Donosimo popis potpuno prirodnih savjeta kojima ćete brzo i učinkovito poboljšati zdravlje!
1. Umirite bolne sinuse
Začepljen nos, glavobolja, blago povišena temperatura? Smiješi vam se upala sinusa! Prokuhajte nekoliko režnjeva bijelog luka. Udišite, ne baš mirisnu, paru, a glavu pritom prekrijte ručnikom. Već nakon nekoliko minuta dišni putovi će biti otvoreni, a luk ima dokazan antivirusni učinak.
2. Ojačajte srce
Već šaka orašastih plodova (posebice badema ili lješnjaka) snižava kolesterol i krvni tlak. Ove “grickalice” pomažu održati arterije zdravima i elastičnima. Orašasti plodovi također smanjuju glad. Osobe koje pojedu porciju lješnjaka dnevno, jedu manje u kasnijim obrocima.
3. Stabilizirajte šećer
Pospite malo cimeta po vašoj kavi! Konzumacija čak i male količine cimeta dnevno smanjuje šećer kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2. Ovaj začin također smanjuje trigliceride i razinu lošeg kolesterola.
4. Spriječite umor za volanom
Stavite nekoliko kapljica eteričnog ulja peperminta na maramicu,
udišite dok se vozite, ili dok ste zapeli u uobičajenoj prometnoj
gužvi. Ovakvo osvježenje čini vas budnijima, a i smanjuju frustraciju
koju izaziva prometna gužva.
5. Izliječite rane
Med dezinficira rane i pomaže da brže zacijele. Medni sirup sadrži enzime koji uništavaju bakterije, te antioksidanse koji smanjuju upalu. Najučinkovitiji je sirov med koji u manjoj količini možete staviti na gazu i onda nanijeti na ranu. Postupak je, za potpuno ozdravljenje, potrebno ponoviti nekoliko puta dnevno.
5. Riješite se neugodnog zadaha
Žvakaće gume s okusom cimeta prema nekim su istraživanjima iznimno učinkovite u borbi protiv neugodnog zadaha. Smanjuju bakterije u usnoj šupljini za više od 50 posto.
7. Spriječite želučane probleme
Volite sushi? Nemojte ignorirati wasabi umak na vašem tanjuru. Iako vam se ne čini naročito privlačan, on je zapravo japanska verzija našeg hrena, te ima brojna antibakterijska svojstva koja sprječavaju trovanje hranom.
D. Šorgić