Tijelo se ne može prevariti kada su u pitanju šećer i umjetni zaslađivači.
Uporaba umjetnih niskokalorijskih ili bezkalorijskih zaslađivača ne pomaže gubitku tjelesne težine, pokazala je studija Sveučilišta u Liverpoolu.
Prema voditeljici
istraživanja profesorici Sorayi Shirazi-Beechey, receptori za slatko u
stanicama koje se nalaze u našem želucu detektiraju šećer (glukozu). Umjetni
zaslađivači se ponašaju poput šećera jer aktiviraju upravo te senzore koji su
odgovorni za apsorpciju glukoze. Budući da umjetni zaslađivači aktiviraju te
senzore, ovaj čin uzrokuje veću apsorpciju glukoze iz hrane.
“Ako netko želi
izgubiti na težini, ne vjerujem da će umjetni zaslađivači pomoći”,
Shirazi-Beechey tvrdi.
Engleska se studija
nastavlja na prošlogodišnje istraživanje preko Atlantika, prema kojem uporaba
umjetnih zaslađivača otežava mršavljenje i regulaciju unosa količine hrane.
Znanstvenici Purdue Sveučilišta testirali su štakore koji su bili hranjeni
niskokaloričnim jogurtom ili jogurtom koji sadrži normalni šećer. Zaključak je
da su štakori s niskokaloričnom prehranom dobili na težini više nego oni s
normalno zašećerenim jogurtom, te su imali veće razine masti.
K. Horvat