Ulja se najčešće koriste pri kuhanju, i ljudi ih uzimaju “zdravo za gotovo”. Nisu ni svjesni koliko ona mogu pridonijeti zdravlju, te koliko raznih vrsta ulja postoji. Sukladno tome, neka su zdravija, dok druga valja izbjegavati.
Donosimo popis ulja koja bi trebali imati u kuhinji i uvijek na dohvat ruke:
Maslinovo ulje
Maslinovo ulje jedno je od najzdravijih. Višestruko pomaže organizmu, a i temelj je mediteranskog načina prehrane. Izvrstan je izvor esencijalnih masnih kiselina, monozasićenih masnoća, te pridonosi zdravlju srca. Povećano korištenje maslinovog ulja u prehrani pomaže povećati razinu antioksidansa u tijelu, te pomaže u borbi protiv slobodnih radikala. Maslinovo ulje provrije vrlo brzo, stoga ga je najbolje koristiti u jelima koja se ne kuhaju ili kuhaju kratko – poput dresinga za salate, ili posuti po povrću nakon što je kuhano.
Kokosovo ulje
Iako kokosovo ulje sadrži visoku količinu zasićenih masti, oni su u obliku triglicerida srednje dugih lanaca, te ih tijelo drugačije tretira nego uobičajene zasićene masti. Kokosovo ulje organizmu se odmah i pretvara u energiju, pa stoga nije veća prijetnja zdravlju. Dobro je za prženje, a može se jesti i sirovo, jer je iznimno dobrog okusa.
Riblje ulje
Riblje ulje sadrži omega-3 masne kiseline, djeluje protuupalno i pomaže tijelu u borbi protiv infekcija. Ono nije, poput drugih ulja, ekstrakt koji se prodaje u boci. Ljudi ga najčešće uzimaju u obliku kapsula, ali također možete dobiti dovoljnu količinu ovog ulja jedući puno ribe, primjerice lososa.
Ulje od konoplje
Ova vrsta ulja iznimno je dobar izvor esencijalnih masnih kiselina, te sadrži omega-3 i omega-6 masne kiseline, koje tijelo koristi za normalno funkcioniranje. Ovo ulje preporuča se oboljelima od ekcema, a čest je sastojak proizvoda za lice. Ulje od konoplje nije dobro koristiti u kuhanju, već je nabolje konzumirano hladno ili u obliku suplemenata.
Ulje sjemenki grožđa
Ulje sjemenki grožđa bogato je vitaminima, mineralima, linolnom kiselinom i drugim esencijalnim masnim kiselinama. Također sadrži male količine zasićenih masti, ali pozitivni učinci ovog ulja daleko su veći od negativnih. Sjemenke grožđa sadrže polifenole, koji su vrsta antioksidansa. Ovo ulje izvrsno je za kuhanje i pečenje, stoga ga obavezno uključite u svakodnevnu prehranu.
Sucokretovo ulje
Suncokretovo ulje jedno je od najčešće korištenih u svakodnevnoj prehrani. Lako je dostupno, blagog okusa, ali i iznimno zdravo. Obiluje vitaminom E, pa ga svi oni koji žele povećati unos ovog vitamina u tijelo trebaju češće koristiti. Suncokretovo ulje izvrsno je za prženje i pečenje, a možete ga iskoristiti i u umacima za salate.
D. Šorgić