Uz mnoge vrste super hrane, koje svojim sastojcima omogućuju vitalnost, dugovječnost i optimalno funkcioniranje organizma, u svoju prehranu uključite jabučni ocat. Tisućljetna tradicija u prehrani i medicini dokazala je kako on to zaslužuje.
Jabučni ocat se tradicionalno proizvodi od
svježe istisnutog soka od jabuke koji fermentira. Njemu se dodaju kvaščeve
gljivice i šećer. Kvasac i bakterije pretvaraju šećere u octenu kiselinu, a
ocat se može napraviti iz bilo kojeg voća.
U medicini se koristi tisućama godina, a
danas ga koristimo u kulinarstvu jednako kao i kod liječenja mnogih tegoba.
Među ostalim bolestima, jabučni ocat pomaže u borbi protiv artritisa,
osteoporoze, niskog krvnog tlaka, poboljšava probavu i snizuje kolesterol.
Saveznik protiv debljine
Današnja uporaba jabučnog octa prvenstveno
se odnosi na smanjivanje ili skidanje viška kilograma, te ga tako nalazimo u
mnogim redukcijskim dijetama i režimima prehrane. On ubrzava metabolizam, koji
sprječava taloženje toksina i masnoća u našem organizmu i pretvara hranjive
tvari u energiju. To znači da se masnoće na talože i stvaraju celulit.
U narodnoj medicini, jabučni se ocat
najčešće koristio kako bi se pročistila krv (utjecaj kalija) i smanjila
masnoća. Bogat je vitaminima A, B, C i P, mineralima florom, fosforom,
kalcijem, magnezijem, natrijem i željezom; sadrži 13 esencijalnih aminokiselina
i enzime.
Kako biste izvukli najbolje iz ove prirodne
namirnice, salate nemojte začiniti alkoholnim octom, koji je agresivan za vaš
želudac. Radije koristite jabučni ocat. Za vitku liniju natašte popijte čašu
vode sa žlicom jabučnog octa. Idealan međuobrok je šalica jogurta s jednom
žlicom jabučnog octa – tajni recept manekenki.
Također ga možete konzumirati u obliku
tableta: pomaže kod problema s probavom, sadrži vlakna koja pomažu kod
mršavljenja, a hranjive tvari jačaju imunitet, što je posebno važno u ovo
zimsko vrijeme kada nam prijete prehlade i gripa.
Sami napravite jabučni ocat
Ovaj dar prirode ne morate isključivo
kupiti u trgovini, možete ga sami napraviti kod kuće. Proces nije nimalo
zahtjevan. Jabuke sameljite, naribajte ili istucite. Mljevene jabuke ostavite
neka odstoje kako bi proces vrenja mogao početi – osjetit ćete to po mirisu.
Posude u kojoj su naribane ili usitnjene jabuke prekrijte samo prozirnom
folijom. Nakon što su odstajale, iz jabuka iscijedite sok. Sok od jabuke neka
zavrije, a poslije vrenja procijedite. Dodajte litru vode na litru soka od
jabuke, spremite u boce i dobro začepite. Držite na sobnoj temperaturi, a ako
se pojavi talog, ocat samo procijedite.
K. Horvat