Narodna medicina stoljećima priznaje ljekovita svojstva kupinova vina, te ga više smatra lijekom nego pićem. Dobiva se prirodnim vrenjem zrelih plodova tamne kupine.
Stručnjaci
preporučuju ljekovito kupinovo vino kod anemije, iscrpljenosti, slabe
uhranjenosti, kod problema s probavom, reguliranjem krvnog tlaka ili
cirkulacije. Kupine su korisne u svakodnevnoj prehrani jer su pravi rudnik
antioksidansa, te podižu imunitet, što je od velike važnosti sada kada se
borimo protiv prehlada i gripe.
Vino
ovog ukusnog tamnog voća sadrži velike količine vitamina B i C, željeza,
fosfora, cinka, mangana, magnezija, kalcija, šećera, pektina, folne kiseline i
nešto provitamina A.
Korist od jedne
porcije kupina jednaka je konzumaciji dvije ili tri porcije drugih zdravih
namirnica kao što su jabuke, brokule, pa čak i špinat. One smiruju paradentozu,
upale, prirodni su afrodizijak i smiruju živce. Zbog ukusnog i primamljivog
okusa, popularne su kod svih generacija.
Osim što liječi anemiju, kupinovo vino pojačava apetit, te doprinosi boljem
lučenju žući i mokraće, s obzirom da je po sastavu slično kiselini iz želučanog
soka. Na taj način, ono utječe na zdraviju i bržu izmjeni tvari u organizmu. Istraživanja
su također pokazala kako povoljno djeluje i na pojedine kožne bolesti (razne
lišajeve, osipe i psorijazu).
Od
svih bolesti, kupinovo se vino najčešće koristi kod liječenja anemije, koja u
pravilu nastaje zbog manjka željeza u krvi. Radi normalnog razvoja i dobrog
zdravlja, potrebno je u organizam unositi veće količine željeza. Liječnici
preporučuju decilitar kupinova vina dnevno, koje je najbolje konzumirati prije jela.
K. Horvat