Bijeli čaj rijetka je vrsta čaja, jer se proizvodi samo u nekim područjima Kine.
Stoljećima je poznat kao čarobni sastojak od kojeg se postaje mlađi, čak je smatran glavnim sastojkom “eliksira mladosti”. Za njega se odabiru samo najfiniji, najmlađi listići i pupoljci, još prekriveni kratkim bijelim dlačicama. Zbog tih dlačica, osušeni listići su srebrnkasto-bijele boje i od tuda potječe i ime bijeli čaj.
Šalica Pai mu tan čaja vrijedi kao 12 čaša soka od
naranče.
Nježni se listići minimalno obrađuju, tako da se ispare i osuše, prilikom čega ne dolazi do povenuća, rolanja niti fermentacije. Zbog minimalne obrade i pomne selekcije najmlađih listića, bijeli čaj je još bogatiji antioksidansima od zelenog, no za razliku od njega u okusu nema niti malo trpkosti.
Dobiveni napitak je blage zlaćane boje i delikatnog osvježavajućeg okusa.
Pai mu tan Bijeli kineski zeleni čaj s velikim smeđim listovima. U njemu se nalazi
velika količina antioksidansa. Tajna ljekovitosti je u tretiranju
listova pri branju. Za 50 g ovog čaja potrebno je izdvojiti 40 kuna.
Tanja & Goran