Mogu li masnoće biti zdrave? Većina ljudi na ovo će pitanje odgovoriti negativno, jer literatura često o masnoćama govori u lošem smislu. Ipak, neke masnoće su zdrave za organizam, i pomažu mu u normalnom funkcioniranju.
Masnoće se najčešće vežu uz srčani udar i pretilost, kao i
druge ozbiljne zdravstvene tegobe. Iako određene masnoće jesu štetne za
tijelo, jednako tako postoje i zdrave masnoće koje koriste našem zdravlju.
Nezasićene masnoće primjer su takvih masti, a tijelo ih
koristi za normalno funkcioniranje. Najvažnije su za neurološko zdravlje i zdravlje krvožilnog sustava.
Masnoće se najčešće nalaze u uljima. Zato trebate obratiti posebnu pozornost
na ulja koja koristite u svakodnevnom kuhanju, jer imaju direktan učinak na
vaše zdravlje. Maslinovo i ulje od kikirikija su mononezasićena ulja i zato su
najzdraviji izbor za vas. Mononezasićene masnoće sadrže esencijalne masne
kiseline nužne za pravilan rad organizma. Smanjuju rizik od obolijevanja od raka
dojke i debelog crijeva, te obiluju vitaminom E.
Polinezasićene masnoće također su korisne za organizam. Njih nalazimo u
kukuruznom, sojinom i suncokretovom ulju. Ove masnoće su zdrave i esencijalne, a
čine ih omega-3 i omega-6 masne kiseline. Polinezasićene masnoće su zdravije od
zasićenih, ali za razliku od mononezasićenih, polinezasićene snižavaju LDL kolesterol
ali i HDL kolesterol.
Za organizam su važne i mega-3 masne kiseline i lanene sjemenke. Zbog svojih
ljekovitih svojstava lan i prerađevine od lana, smatraju se iznimno dobrom
hranom za srce.
Zasićene i djelomično zasićene masnoće loše djeluju na
organizam i treba ih izbjegavati. Izbjegavajte maslac životinjskog porijekla i životinjsku
mast. Isti slučaj je sa biljnim maslom – ono je zasićeno umjetnim putem i kao
takvo je vrlo nezdravo.
I za kraj, imajte na umu da je najbolji recept za zdravlje i dugovječnost –
umjerenost. Čak i zdrave namirnice u prevelikoj količini mogu štetiti našem
organizmu.
D. Šorgić