U sezoni prehlada, gripa i ćudljivog vremena, iznimno je važno očuvati snažan imunitet. Srećom, priroda se i za to pobrinula – namirnice koje ona nudi siguran su put do zdravog imuniteta 365 dana godišnje.
Pod normalnim uvjetima, ljudski imunitet sam se bori protiv vanjskih
“nametnika” kada je to potrebno. No, s obzirom na suvremeni i stresni način života, ljudi puno manje pažnje posvećuju sami sebi. Rezultat je
narušeno zdravlje i oslabljen imunološki sustav koji se ne može sam uspješno
boriti protiv bolesti.
Prehrana je zato ključna: loš izbor namirnica i
neredoviti obroci, puni šećera i masti slabe imunitet. S druge strane, pravilna
prehrana koja se temelji na svježoj hrani bogatoj antioksidansima jača i pomaže
imunološki sustav. Da, tako je jednostavno!
1. Lisnato povrće jača imunitet!
Lisnato povrće – brokula, prokulice, cvjetača, kelj, gorušica – pomaže
organizmu u borbi protiv kancerogenih oboljenja i infekcija. Ovakvo povrće
uglavnom obiluje beta-karotenom, vitaminima C i E, folatima i kalcijem. Brokula
osigurava tijelu visok postotak karotenoida koji sudjeluju u borbi protiv bolesti.
Oni u tijelu formiraju vitamin A koji pomaže proteinima koji reguliraju
međustaničnu komunikaciju – a to je osnova imunološkog sustava. Studije su dokazale kako
vitamin A doprinosi i zdravlju respiratornog sustava, a ovo je važno
kada ste prehlađeni ili imate gripu. Mali savjet – povrće je najbolje jesti
sirovo i kuhano na pari, jer u takvom obliku zadržava najviše hranjivih
sastojaka.
2. Narančasto povrće – doza beta – karotena!
Povrće narančaste boje – mrkva, bundeva, slatki krumpir – izvrstan je izvor
vitamina C koji čini čuda za imunitet. Ovo povrće sadrži beta karoten, snažni
antioksidans koji održava imunološki sustav jakim i zdravim. Beta – karoten
doprinosi zdravlju očiju, te pomaže u borbi protiv kancerogenih i srčanih
oboljenja.
3. Cjelovite žitarice za potpuno zdravlje!
Cjelovite žitarice, zob, quinoa i smeđa riža smanjuju upalne procese te jačaju
imunitet. Organizam štite od srčanih oboljenja, dijabetesa i pretilosti. Za
dobro zdravlje tijekom cijele godine, jedite tri porcije cjelovitih žitarica
dnevno.
4. Gljive su ukusne i zdrave!
U Aziji su gljive iznimno cijenjene zbog okusa i ljekovitih svojstava. Postoji
oko100,000 raznih vrsta gljiva, a oko 700 njih je jestivo. Gljive utječu na imunitet tako što potiču
proizvodnju bijelih krvnih stanica. Popravlja se metabolizam stanica, uklanjaju
toksini i sprječava šteta koju uzrokuju slobodni radikali. Neke od najukusnije
i najzdravijih gljiva su shitake, maitake i reishi – sve one sadrže
polisaharide, vitamine, minerale, amino kiseline i sterole.
5. Začinite svoju prehranu!
Luk, češnjak, poriluk, i vlasac, ne samo da su specifičnog okusa, već i potiču
imunološki sustav. Ovakve namirnice obiluju vitaminom C, kalijem, kromom i selenom. Također sadrže i hlapljiva ulja koja djeluju antimikrobno i jačaju imunitet.
Ovo povrće štiti vas od dijabetesa,
artritisa, te srčanih i kancerogenih oboljenja. Drugo (začinsko) bilje, koje doprinosi zdravlju imunološkog sustava su đumbir,
ružmarin, korijandar, kadulja, kurkuma i
origano.
D. Šorgić