Ne postoji jedinstven način prehrane koji je jednako učinkovit za sve osobe koje boluju od sindroma iritabilnog crijeva (SIC). Stručnjaci savjetuju vođenje dnevnika prehrane – zapisivanje svega što jedete i pijete, kao i simptoma SIC-a.
Ovo je pri korak prema shvaćanju što
uzrokuje vaše probleme. Bol u trbušnoj šupljini, napuhnutost i nelagoda tipični
su simptomi SIC-a, iako mogu varirati od osobe do osobe.
Kakva se prehrana preporučuje osobama koje boluju od sindroma iritabilnog crijeva? Donosimo nekoliko savjeta!
Smanjite ili eliminirajte alkohol. Alkohol iritira, a samo jedno piće
može uzrokovati gastrointestinalne probleme u nekih ljudi. Ako već pijete, nemojte to činiti na
prazan želudac i nemojte piti previše.
Izbacite kavu (uključujući i onu bez kofeina). Kofein vodi do javljanja
simptoma SIC-a, a zrna kave sadrže enzime koji iritiraju probavni trakt.
Ovaj savjet jednako se tiče i kave s kofeinskom i bezkofeinske varijante.
Pripazite na unos
mliječnih proizvoda. Ako vam mlijeko i drugi mliječni proizvodi
smetaju, možda ste netolerantni na laktozu. Porazgovarajte s liječnikom o
tome što može biti uzrok vašeg problema. Mliječni proizvodi smetaju nekim
osobama s SIC-om, čak i kada nisu netolerantni na laktozu. Uzrok se može
kriti u drugim sastojcima mliječnih proizvoda – sirutki i caseinu. Pripazite
– ako trebate izbjegavati mliječne proizvode, pobrinite se za dovoljan unos
kalcija u organizam alternativnim putevima.
Probajte probiotike. Dvije male studije pokazale su pozitivan učinak
probiotičkih suplemenata (“prijateljskih” bakterija). Probiotici, poput lactobacillusa,
kod nekih ljudi mogu smanjiti bol u trbuhu i plinove.
Izbjegavajte umjetne zaslađivače, poput ksilitola i sorbitola. Oni se nalaze u žvakaćim gumama, bombonima,
piću i sličnoj hrani, a mogu uzrokovati plinove i napuhnutost.
Smanjite unos masti. Masna hrana može dovesti do skupljanja crijeva,
a ovo, pak može uzrokovati grčeve.
Pripazite što pijete.
Pijte šest do osam čaša
vode dnevno. Zajedno, vlakna i voda održavaju mišiće tonirani i čiste
toksine, a to je važno kod zatvora i proljeva. Poželjno je izbjegavati i gazirana pića.
Sokovi često sadrže kofein i umjetne zaslađivače, pa može doći do
gastrointestinalnih problema. Umjesto toga, probajte biljne čajeve bez
Ne jedite i ne žvačite prebrzo. Obje navike vode gutanju prevelike količine zraka, a
to uzrokuje plinove.
Jedite četiri do pet malih obroka dnevno. Ovako nećete pregladnjeti i
dovesti se u situaciju u kojoj se prejedate. Veliki obroci također mogu
uzrokovati grčeve i proljev.
Uravnotežite unos vlakana. Ako imate SIC, potrebno vam je dosta
vlakana, no s druge strane, previše vlakana također može uzrokovati napuhnutost. Ovaj savjet posebno se tiče nerazgradivih vlakana, koja dobivamo iz žitarica i svježeg
povrća i voća. Bolji izvor su razgradiva
vlakna, koja se razgrađuju u vodi i upijaju suvišnu tekućinu u crijevima. Namirnice koje obiluju ovakvim vlaknima su riža, žitarice, zobena kaša,
quinoa, krumpir, mrkva i gljive. Polako povećavajte unos
vlakana za 2 do 3 grama
dnevno. Tako ćete smanjiti opasnost od napuhnutosti.
D. Šorgić