Ponekad ključ mršavljenja i zadržavanja dobrih rezultata nije u tome koliko jedemo, nego u vrsti namirnica koje konzumiramo.
Hrana koju jedemo određuje razinu naše sitosti: koliko ste
 se puta najeli tjestenine, a već bili gladni nakon 45 minuta? Sastavili smo
 popis namirnica koje možete jesti za međuobrok, jednako kao i za glavni obrok,
 a koje će vas zasititi.
Masna riba
Masne ribe kao što su losos, tuna, skuša, sleđ i sardine
 sadrže velike količine omega-3 masnih kiselina koje snizuju kolesterol i
 ubrzavaju metabolizam. Omega-3 snizuje razinu hormona leptina koji neposredno
 utječe na naš metabolizam Njegova se razina smanji za vrijeme posta, a povisi
 se za vrijeme obroka. Istraživanjima je dokazano kako leptin pobjeđuje
 glad kada se intravenozono da patološki pretilim osobama.
Citrusi
Zima je vrijeme kada se najčešće okrećemo blago kiselkastim
 i sočnim plodovima kao što su naranča, mandarina, limun, limeta, grejp,
 satsuma, klementina i svi njihovi hibridi. Iako sadrže fruktozu, citrusi su
 siromašni kalorijama. Tako sto grama naranče sadrži 48 kcal, dok ista količina
 limuna sadrži 50 kcal.
Citrusi su bogati vitaminom C koji pomaže tijelu brže
 procesuirati masnoće i stimulirati aminokiselinu karnitin – ona također ubrzava
 kapacitet tijela za sagorijevanjem masti.
Zeleno povrće
Špinat, šparoge i brokula imaju visoko termički učinak na
 tijelo, a ne sadrže puno kalorije. Ovo znači da je gotovo nemoguće da tijelo
 ove namirnice pohrani kao masnoću jer se većina kalorija sagori za vrijeme
 probave. Također, vlakna u ovim namirnicama sadrže antioksidanse, vitamine i
 minerale koji pridonose osjećaju sitosti.
Grah
Najrasprostranjenija mahunarka na svijetu, grah, pun je vlakana
 i dobar je izvor proteina. Smeđi, bijeli ili crveni grah jedan je od najboljih
 biljnih izvora proteina, siromašan je kalorijama, mastima i natrijem. Tijelu
 treba puno vremena kako bi ga probavilo, što znači da se dulje osjećamo sitima.
 
Kokice
Kukuruz iz kojeg se dobivaju kokice je bogat vlaknima, a ne
 sadrži puno kalorija. Kada ispečete kokice, dugo ćete se baviti cijelom
 zdjelom, što znači da ćete jesti duže, a samim time biti sitiji. Jedino čega se
 morate čuvati su dodaci masnoće i preljeva.
Orašasti plodovi
Nezasoljeni, neprocesuirani orašasti plodovi sadrže puno
 proteina, masnoća, minerala i mikronutrijenata, a njihovi su predvodnici bademi
 i orasi. Kada se osjećate gladno, nemojte posegnuti za sendvičem, nego probajte
 pojesti šaku oraha. Osjećat ćete se energizirano, a vašem struku neće ništa
 smetati.
Jabuke
Visoki postotak vode i vlakana koje sadrže jabuke glavni su
 razlog zbog kojeg nas one drže sitima. Kora sadrži vlakna koja tope pektin,
 prirodni sastojak koji je odgovoran za kontroliranje osjećaja gladi. One mogu
 pomoći u snižavanju kolesterola, kontroliranju šećera u krvi i pomoći pri
 mršavljenju. Čak mogu spriječiti određene vrste karcinoma. Svakako konzumirajte
 kožu jabuka kako biste dobili što više vitamina C.
K. Horvat

Kokice


