Niska razina vitamina B6 može povećati rizik od upale i metaboličkog sindroma, što može utjecati na veću opasnost od bolesti krvožilnog sustava.
Krvožilne bolesti su postale epidemija svjetskog razmjera, a
većinom se mogu spriječiti. Na nedavnom sastanku Skupine za srce Europskog
parlamenta u Bruxellesu stručnjaci su upozorili kako su ove bolesti vodeći
uzrok smrti Europljana. Slikovito su kritizirali kako je naša prehrana
katastrofa za bolesti krvožilnog sustava.
Vitamin B6 je dio tog problema, a upravo su se ovom temom
pozabavili stručnjaci Centra za istraživanje ljudske prehrane Jean Mayer USDA
pri Sveučilištu Tufts. Oni su u studiju uključili preko 1.200 osoba i
ustanovili kako je veća količina aktivnog oblika vitamina B6 (piridoksal-5`-fosfat
ili PLP) povezana s nižom razinom C-reaktivnog proteina. U suprotnom slučaju,
kada se C-reaktivni protein nalazi u tijelu u većoj mjeri, on ukazuje na upalu,
krvožilnu bolest ili dijabetes tipa 2.
Vitamin B6 je također povezan s nižom razinom 8-hidroksi-2`-deoksigvanozina, (8-OHdG),
markerom za oksidativni stres. Oksidativni stres je povezan sa srčanim oboljenjima
i označava stanje u kojem je prisutno puno slobodnih radikala – molekula koje
mogu oštetiti stanice.
Prethodna su istraživanja pokazala kako vitamin B6 ima ulogu
u smanjenje razine hemocisteina, aminokiseline koja se u povećanoj mjeri veže s
većim rizikom od krvožilnih bolesti. Također, studija koju su proveli
istraživači Harvarda pokazala je kako PLP može smanjiti rizik raka debelog
crijeva za čak 50 posto.
Preporučena dnevna doza konzumacije vitamina B6 je 1,3 do
1,7 miligrama, što se može postići raznolikom prehranom bogatom nutrijenata.
Namirnice koje su poželjne za zdravo srce su špinat, repa, češnjak, tuna, cvjetača, banane,
slatke paprike, brokule i bakalar.
K. Horvat