Svako malo izađe neko novo istraživanje o dobrobitima mediteranske prehrane, što dokazuje svestranosti i korist njenih namirnica.
Nedavno
je australsko istraživanje ustanovilo kako su osobe koje konzumiraju najmanje
100 mililitara maslinovog ulja tjedno 50 posto zaštićenije od makularne
degeneracije oka u odnosu na ispitanike koji unose manje od mililitra
maslinovog ulja. U istraživanje je bilo uključeno 6.700 osoba starih između 58
i 69 godina u 1990-im godinama. Stručnjaci su ih suststigli u razdoblju između
2003. i 2006. godine i analizirali zdravlje očiju u odnosu na režim prehrane.
Iako
se mediteranska prehrana temelji na ovom eliksiru zdravlja, nije ono
ekskluzivno odgovorno za zaštitu očiju. Namirnice bogate omega-3 masnim
kiselinama, kao što su ribe i orašasti plodovi, smanjuju rizik od ravijanja
makularne degeneracije oka za 15 posto.
Autorica
studije australskog Centra za israživanje oka dr. Elaine Chong tvrdi kako
maslinovo ulje sadrži mnoge zaštitne elemente koji pridonose očuvanju zdravlja
očiju. “Maslinovo ulje je bogato moćnim antioksidansima, poput vitamina E.
Ono također sadrži protuupalne sastojke, slično ibuprofenu, koji pomaže
zaštititi krvne žile u oku”.
Glavna prednost mediteranske kuhinje leži u
konzumiranju svježeg voća, povrća, mahunarki, tjestenine, cjelovitih žitarica,
biljnog i maslinovog ulja, orašastog voća, morske ribe
i školjaka te umjerenih količina crnog vina za koje se zna da je izvrsno za
srce. S druge strane, ona zagovara smanjeni unos zasićenih masnih kiselina,
mliječnih proizvoda, mesa i peradi.
“Prehrana
bogata maslinovim uljem i drugim namirnicama koje sadrže omega-3 masne
kiseline, poput riba lososa i tune ili oraha, može pomoći zaštititi oči protiv
makularne degeneracije i drugih bolesti”, tvrdi doktorica Chong.
Senilna
makularna degeneracija oka pogađa 30 posto osoba starijih od 75
godina. Kod ove bolesti makula (malo područje mrežnice koje omogućuje centralni
vid) propada s vremenom, a bolesnik ne može direktno fokusirati predmete koje
gleda. Samim time, svakodnevne aktivnosti poput čitanja ili vožnje su nemoguće.
Rezultati dugoročne studije su potvrdili da mediteranska prehrana može pomoći
oboljelima od dijabetesa u kontroli šećera u krvi i to bez upotrebe lijekova.
Također, francusko je istraživanje pokazalo kako mediteranska prehrana smanjuje rizik od razvijanja
raka kod žena koje su prošle menopauzu, a osobe koje preferiraju
mediteranski način prehrane u manjoj su mjeri izložene riziku od razvoja depresije.
K. Horvat