Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zdravlje u glavici luka

Sezona mladog luka idealno je vrijeme da naučimo nešto više o biljci bez koje ne možemo zamisliti pripremu jela. Luk nam može pomoći protiv prehlade, probavnih problema, uboda kukaca, pa čak i protiv bora.

kHomeopati ga smatraju dobrim sredstvom protiv prehlada koje su česte baš u proljeće. Za terapeutsku primjenu pogodniji je crveni luk.

Sirov ili kuhan?

Kod sirovog luka više dolaze do izražaja njegova diuretska i dezinfekcijska svojstva, a pomaže i u snižavanju krvnog tlaka te razine šećera u krvi. Kuhani luk dobar je za reguliranje probave, no ima niže diuretsko i antibakterijsko djelovanje. Često se kaže da osjetljivom želucu ne odgovara svježi luk. Srednje rješenje u tom je slučaju namakanje luka u hladnoj vodi ili maslinovom ulju, a možete ga i jednostavno ostaviti narezanog nekoliko sati zajedno s ostalim povrćem. Luk je bolje jesti na početku obroka, jer tada olakšava probavu.

Protiv prehlade

Naše su bake od luka spravljale napitak protiv kašlja: na laganoj vatri desetak se minuta u litri vode (ili mlijeka) zagrijava 80 grama luka. Pije se zaslađeno, po čašu ujutro i uvečer. Norvežani pripremaju sličan sirup od šalice vode, šalice meda i mješavine luka narezanog na kockice, te izdanaka pinija. Sve se to kuha na laganoj vatri barem 20 minuta dok smjesa ne postane sirupasta. Odrasli piju žlicu dnevno, a djeca pola. Svježa glavica luka pomoći će i vašoj probavi. Recept je jednostavan: 30-50 grama luka prokuha se u litri vode i pije po šalica između obroka.

“Mirisni” oblozi

k

Poslije uboda insekata dobro je premazati to mjesto polovicom glavice crvenog luka. U prvom trenutku može biti neugodno, ali će ublažiti oteklinu i bol. Isti se recept preporučuje i protiv žuljeva te vena. Luk je djelotvoran u poticanju perifernog krvotoka i vjerojatno bi češće služio za vanjsku uporabu kada bi mu miris bio podnošljiviji.  Osim toga, oblozi od mješavine ružmarina, luka i majčine dušice pomažu kod ukočena vrata.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo