Med je jedan od najprirodnijih i najjačih sladila, a koristi se stoljećima kao “kućni lijek” za razne tegobe i bolesti. No, i znanost je potvrdila ono što narodna medicina zna već godinama – med liječi.
Boja meda, koja može biti svjetlijih ili
tamnijih smeđih nijansi, ovisi o izvoru nektara. Iako postoje iznimke, med svjetlije
boje uglavnom je blagog okusa, dok je tamniji med jačeg, prepoznatljivijeg
okusa. Što je tamniji med, kažu stručnjaci, to je u njemu veća koncentracija
ljekovitih sastojaka.
Evo kako med u svakodnevnoj prehrani pomaže vašem zdravlju:
Obiluje antioksidansima: Normalan proces oksidacije u
tijelu može oštetiti stanice, te doprinijeti starenju i razvoju brojnih
bolesti, poput raka i srčanih oboljenja. Med obiluje antioksidansima; studija
sveučilišta Kalifornija pokazala je kako su osobe koje su u svakodnevnu
prehranu dodale žlicu meda imale veću razinu antioksidansa u krvi.
Djeluje antibakterijski: Med sadrži enzime koji proizvode
hidrogen peroksid, a on doprinosi antibakterijskom djelovanju kod manjih
posjekotina i blažih oblika akni. Neke vrste meda imaju i jako antimikrobno
djelovanje.
Liječi kašalj: Studija sveučilišta Penn State potvrdila je
stajalište narodne medicine – žlica meda pomaže kod teškog kašlja bolje nego
brojni lijekovi. Stručnjaci su ustanovili kako se kod djece s respiratornim
problemima koja su jela med prije odlaska u krevet kašalj smanjio, a mališani
su mogli mirnije spavati.
Organizmu daje energiju: Med se lako probavlja i apsorbira
u krvotok, što znači kako je izvrstan i brz izvor energije. Također, nije
visoko na ljestvici po pitanju glikemičkog indeksa, kao primjerice običan
šećer dakle, ne remeti ravnotežu šećera u krvi.
D. Š.