Žene koje konzumiraju prehranu bogatu češnjakom, lukom i porilukom, izložene su manjoj vjerojatnosti za razvoj osteoartritisa kuka,
Pokazali
su to rezultati nove britanske studije koji ne
samo da
ukazuju na
mogući zaštitni učinak prehrane, već i na potencijalnu
mogućnost
korištenje
spojeva
otkrivenih u češnjaku za razvoj novih lijekova.
Iako su
znanstvenici i do sada sumnjali na moguću povezanost tjelesne težine i
osteoartritisa, tek je najnovija britanska studija dublje istražila prehrambene
navike i utjecaj koji bi mogao djelovati na razvoj
i prevenciju
stanja.
Osteoartritis je jedna od najčešćih mišićno – skeletnih tegoba, a uglavnom pogađa starije stanovništvo. Kako biste si pomogli, održavajte tjelesnu težinu u normali, vježbajte i zdravo se hranite. Jedino tako ćete izbjeći operacije i naporna liječenja koja bi vas mogla čekati u budućnosti.
Ako se pitate na koji način češnjak štititi od osteoartritisa kuka, evo i odgovora: stručnjaci su otkrili kako spoj nazvan dialil disulfid zaustavlja djelovanje enzima koji štete hrskavici.
Rezultati
istraživanja su objavljeni u časopisu BMC Musculoskeletal Disorders.
K. R.