Aromatična biljka koja se nerijetko nađe u juhama, salatama i drugim mesnim i bezmesnim jelima uzgaja se od davnina kao začinsko bilje.
Celer (Apium graveolens) sadrži hranjive
 i korisne tvari u svim svojim dijelovima: korijenu, stabljici, listovima, pa
 čak i u sjemenkama. Zbog toga se ne treba čuditi njegovoj širokoj upotrebi u
 liječenju mnogih bolesti i tegoba. Slijedi priča o celeru.
 Ako ste mislili da je celer namirnica novog
Ako ste mislili da je celer namirnica novog
 vijeka, niste u pravu. Njegova povijest seže daleko u prošlost. U
 staroj Grčkoj u doba Homera celer je bio simbol ljepote i veselja.
 Kasnije je u Rimu uzdignut kao simbol pobjede, te je tako stao
 rame uz rame s lovorom i korišten je kao vijenac za pobjedničke glave. Koliko
 je ova biljka bila popularna govori francuska uzrečica: “Ne treba se plašiti
 mukotrpnog puta do Rima zbog – ljubavi i celera”. Celer su uzgajali stari Egipćani
 i Grci  kojima je služio kao nadgrobni vijenac, o čemu postoje
 pisani dokazi. U našem narodu ova aromatična biljka rado se upotrebljavala kao
 afrodizijak. Divlji celer, koji je rastao uz močvarna
 staništa, postupno se kultivirao, te danas postoje tri vrste : bijeli,
 zeleni i celer s korijenom nalik na repu. Celer podnosi oštru zimu te
 se tako uzgaja u vrtovima tijekom cijele godine. Korijen ima specifični aromatični
 miris koji dolazi od eteričnih ulja kojima može zahvaliti
 svoju prepoznatljivu aromu i okus. Najviše korisnih tvari nalazi se u svježem
 celeru ili tek iscijeđenom soku.
Energetska vrijednost 100 g celera je mala – iznosi
 14 kcal/59 kJ. Od toga je 0,69 posto proteina, 2,97 posto ugljikohidrata i 0,17 posto masti.
 Zanimljiva je činjenica da se žvakanjem ove biljke troši više kalorija nego što
 ga ima sama biljka, te se kao takva preporučuje u raznim popularnim dijetama.
 Odličan je izvor kalija (koji je esencijalan za ravnotežu pH
 razine u tjelesnim tekućinama; ima važnu ulogu u reguliranju krvnog tlaka,
 očuvanju koštane mase, radu živčanog sustava, srca, bubrega te mišićnih i
 adrenalnih funkcija), vitamina C (koji pomaže kod virusnih i
 bakterijskih infekcija, prehlada, astma, alergija, srčanih bolesti…), vitamina
 B1 (koji je odgovoran za normalno funkcioniranje živčanog sustava).
 Osim navedenoga, u celeru su pronađeni natrij, kalcij, bjelančevine, folna
 kiselina…
 Sirovi celer vrlo je djelotvoran kod bubrežnih
Sirovi celer vrlo je djelotvoran kod bubrežnih
 kamenaca jer djeluje kao diuretik. Također, snižava krvni
 tlak, smanjuje razinu šećera u krvi i razinu kolesterola. Za
 stres i njegovo “liječenje” nutricionisti preporučuju upravo ovu
 namirnicu. U farmaciji njegove sjemenke se
 koriste u pripravcima lijekova za smirenje. Napitak svježe iscijeđenog soka
 korijena, listova i stabljike odličan je lijek u ranim fazama gihta i
 reumatizma, a preporučuje se i osobama sklonim debljanju.
 Natrij-kompleks pomaže u ublažavanju želučane kiseline te tako djeluje povoljno
 na probavu i smanjuje nadutost. Celer možemo upotrijebiti u liječenju astme –
 tako se u narodnoj medicini pripremaju bomboni od gusto kuhanog celera
 uz dodatak nepročišćenog šećera, koji smiruju kašalj. Zbog visokog sadržaja
 eteričnih ulja i ostalih korisnih sastojaka, celer djeluje antibakterijski i
 antimikotički u sluznicama crijeva i mokraćnih putova.
Izvor: Biologija.com.hr




