Osobe koje svaki dan popiju jedno gazirano ili izotonično piće od 330 ml imaju 22 posto veće šanse od razvoja dijabetesa tipa 2, pokazali su rezultati novog istraživanja.
Poznato je kako je tjelesna težina zaslužna za povećan rizik od dijabetesa, no rezultati nove studije ukazuju i na druge faktore, poput visoke otpornosti na inzulin.
Osobe koje redovito piju umjetno zaslađena dijetna pića pod
povećanim su rizikom od dijabetesa, no to se može objasniti većom težinom, što
je jedan od faktora koji doprinose ovoj bolesti.
“Uzevši u obzir rast konzumacije umjetno zaslađenih pića u Europi, javnosti
treba biti dostupna i jasna poruka o tome kako ona utječu na zdravlje”, poručila je doktorica Dora Romaguera s londonskog Imperial Collegea, autorica studije.
Spomenuto istraživanje uključilo je podatke o konzumaciji zašećerenih i umjetno
zaslađenih bezalkoholnih pića kod 28,000 Europljana.
Rezultati, objavljeni u časopisu Diabetologia, pokazali su kako su, i nakon
uzimanja u obzir povećane tjelesne težine, osobe koje su pile barem jedno
zašećereno piće dnevno imale 18 posto veći rizik od razvoja dijabetesa.
Kod onih koji su redovno pili dijetna bezalkoholna pića, postojao je
povećan rizik od dijabetesa, no to je bilo povezano jedino uz veću tjelesnu
težinu.
“Istraživanje pokazuje kako dijetna bezalkoholna
pića ne potiču iste mehanizme kao i zaslađena bezalkoholna pića, no prelazak na
dijetne varijante nije lijek ako pritom ne pazite na težinu”, istaknuo je profesor Patrick Wolfe, s londonskog University Collegea.
I prethodna su istraživanja dovela u vezu gazirane napitke i veći rizik od dijabetesa.
Ono u čemu se stručnjaci slažu je umjerena konzumacija zaslađenog pića i hrane.
D.Š.