Poriluk
Poriluk je sjajna alternativa luku ako želite sličan okus, no bez njegove jačine. A ovo je povrće također blaže i za oči. Za razliku od crvenog luka ili češnjaka, poriluk se upotrebljava cijeli – i to ne samo kao začin, već kao samostalno povrće. Obiluje hranjivim i ljekovitim tvarima – sadrži veliku količinu mineralnih tvari i vitamin C, te eterična ulja sa sumporom. Ta ulja djeluju blagotvorno na dišne i probavne organe, bubrege, jetra, krv i krvne žile. Kod upotrebe poriluka preporučuje se koristiti cijeli poriluk: i bijelu stabljiku i zeleno lišće. Naime, lišće, koje se često izbjegava, sadrži nekoliko puta više vitamina nego bijeli dio.
Šparoge
Šparoga ima malu energetsku vrijednost (100 g iznosi 20 kcal), ali je zato prepuna nutrijenata. Osim vode (93 posto) šparoga sadrži i 1,7 posto bjelančevina, 2,6 posto ugljikohidrata i 0,7 posto masti. Šparoge su od davnina poznate po svom protuupalnom, protugljivičnom, antikancerogenom i diuretičkom učinku. Dobar su izvor folne kiseline, kalija, vlakana, vitamina B6, vitamina A i C te tiamina. Jedu se svježe ili konzervirane, a u hladnjaku mogu stajati do tri dana.
Šparoge možete začiniti maslinovim uljem, posoliti i zapeći u pećnici – za ovo vam je potrebno oko sedam minuta. Nasjeckane šparoge odličan su dodatak salatama, quicheu ili omletu. Jedite vrhove šparoga jer sadrže najviše hranjivih tvari.
Komorač
Komorač je krcat bjelančevina, aminokiselinama, kalcijem i kalijem.
Plodovi se često koriste υ ljekovitim і farmaceutskim pripravcima.
Komorač је odličan izvor vitamina C, snažnog antioksidanta. Priča kaže
da se koristio prije 5000 godina u Kini za liječenje očiju, slabog
želuca i debelog crijeva. U antičkoj Grčkoj se komorač preporučivao
dojiljama koje su gubile mlijeko.
Probajte osvježavajućč salatu od komorača – ona je pravi koktel
zdravlja! Svjež komorač začinite maslinovim ili kokosovim uljem i jedite
kao predjelo kako biste spriječili probleme s probavom.
Špinat
Ovo zeleno povrće svojom delikatnom teksturom i izrazitom zelenom
bojom pruža više hranjivih tvari od bilo koje druge hrane. Iako ga
možete kupiti cijele godine, njegova sezona traje od ožujka do svibnja,
te od rujna do listopada, kada je najsvježiji i ima najbolji okus.
Vitamin A i C, vlakna, folna kiselina, magnezij i 13 različitih
flavonoida pomažu u borbi protiv raka, posebno debelog crijeva, pluća i
raka dojke, a dokazano je da je izuzetno uspješan u sprečavanju pojave
agresivnog raka prostate.
Špinat možete
koristiti za pripremu raznih salata. U salatu dodajte i limunov sok
kako bi organizam bolje apsorbirao željezo iz špinata. Špinat blanširan u
vodi s dodatkom maslinovog ulja odličan je dodatak jelima s tjesteninom
i omletima.
Cikla
Kao i svaka druga superhrana, cikla je puna antioksidanata i bogata je željezom, borom te folnom kiselinom. Betalain, koji cikli daje tamnu boju, još je snažniji antioksidant nego polifenoli. Znanstvenici se nadaju kako bi sva blagodat cikle mogla pomoći ljudima da uvide kako se određene česte bolesti, poput visokog krvnog tlaka, mogu spriječiti uravnoteženom prehranom.
Čaša soka od cikle dnevno najbolji je način očuvanja zdravlja kardiovaskularnog sustava. Često nazivana superhranom, cikla može drastično sniziti povišen krvni tlak, a njeni hranjivi sokovi hvaljeni su kao čistači jetre.
K. Pužar
Foto: Shutterstock