Pire ili namaz od boba priprema se diljem Mediterana i Bliskog Istoka. Postoje razne varijante, s lukom, češnjakom, maslinama, raznim začinima, a ovaj, vrlo jednostavan, priprema se na sjeveru Italije, u Apuliji.
Sastojci:
- 400 g očišćenog boba
- 2-3 režnja češnjaka
- 2-3 žlice maslinovog ulja
- malo himalajske soli
- začina po ukusu – svježe mljeveni papar, chili..
Priprema:
Bob očistite ako je u mahuni, operite ga i stavite da se kuha u uzavreloj, slanoj vodi. Ako su zrna boba manja, kuhajte 5 minuta. Ako su veća, kuhajte 7-8 minuta. Šupljikavom žlicom prebacite kuhani bob u posudu ledene vode. Vodu u kojoj se kuhao bob nemojte bacati, dio kasnije upotrijebite za namaz.
Ostavite da se bob malo ohladi pa skinite košuljice. Pritisnite s jedne strane i istisnite zrna. Stavite očišćeni bob u blender, dodajte nasjeckani češnjak i malo maslinova ulja. Blendajte pa dodajte malo vode u kojoj se kuhao bob, sol i druge začine.
Trebali biste dobiti kremasti, mazivi pire pa polako dodavajte maslinovo ulje i/ili vodu od kuhanja dok ne dobijete tu konzistenciju. Namaz sam poslužila uz pečeno jaje i bezglutenski kruh.
Kruh od heljdine kaše i prosa
Sastojci:
- 250g heljdine kaše
- 150g prosa
- 125g sitnih zobenih pahuljica
- 1 žličicu himalajske soli
- 3-4 žlice maslinovog ulja
- 3 žlice psyllium ljuskica
- 2 žlice mljevenog lana
- 3 žlice suncokretovih sjemenki
- 3 žlice bučinih sjemenki
- 1 i pol žličicu praška za pecivo
- 1 žličicu sode bikarbone
Priprema:
Za ovaj kruh možete upotrijebiti ostatke kuhane kaše i prosa, no ako ih nemate večer prije namočite heljdinu kašu i proso. Drugi dan isperite i ocijedite.
U posudi pomiješajte mljeveni lan i psyllium prelijte s oko 2.5-3 dl vode pa ostavite sa strane. Pećnicu zagrijte na 170°C.
U blenderu pomiješajte ocijeđenu heljdu i proso sa zobenim pahuljicama, dodajte sol, ulje, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Blendajte po želji – duže ako želite kompaktniji kruh, a kraće ako volite da se osjete komadići. Ako imate manji blender, blendajte u nekoliko navrata.
Na kraju dodajte mljeveni lan i trputac, pa miješajte da se ujednači. Umiješajte i po 2 žlice od svake vrste sjemenki. Kalup za kruh obložite papirom za pečenje pa u njega utisnite smjesu. Poravnajte vlažnim rukama i po vrhu posipajte preostale sjemenke.
Pecite oko 45-50 minuta. Izvadite iz pećnice, kratko hladite u kalupu, a zatim na rešetki. Režite oštrim nožem. Ovaj kruh možete i zamrazavati. Narežite ga na šnite i umotajte u papir za pečenje pa zamrznite.
Dobar tek!