Štetne stvari u svoj organizam unosimo na raznorazne načine: preko odjeće, deterdženata, kozmetike i sl. Na takve izvore štetnih tvari i ne možemo previše utjecati, ali kada je hrana u pitanju, tu imamo itekakav utjecaj na odabir.
Kada svoj organizam dugoročno opterećujemo toksinima, možemo naštetiti organima koji sudjeluju u filtraciji krvi te na taj način oslabiti imunitet, razviti podložnost raznim alergijama, kožnim promjenama i bujanju neželjene mikroflore u probavnom sustavu.
Iako bismo svi željeli preko noći izgubiti neželjene kilograme i izbaciti toksine, to nije moguće. Rigorozne dijete ne donose ništa dobro i trebali bismo ih svakako izbjegavati, posebice trudnice i dojilje.
Svakoj dijeti, odnosno procesu čišćenja organizma potrebno je pristupiti individualno uzimajući u obzir postojeće zdravstveno stanje i nutritivno-energetske potrebe pojedinca.
10 najučinkovitijih savjeta za čišćenje organizma
Dobar plan temelji se na sljedećim preporukama mag. nutr. Ivane Vinko Katalin iz Nutricionističkoga savjetovališta NutriLab+:
- Kroz dan unesite dovoljnu količinu tekućine (voda, blagi biljni čajevi, juhe);
- Birajte sezonsku hranu provjerenoga podrijetla, po mogućnosti iz organskoga uzgoja jer bi takve namirnice trebale biti znatno manje ili nimalo tretirane pesticidima i agensima za dozrijevanje;
- Kao izvor proteina prednost dajte ribi (barem 2-3puta tjedno) i peradi, a kao izvor masnoća birajte hladno prešana biljna ulja i sjemenke (lan, sezam, suncokret, buća, konoplja);
- Izbjegavajte grickanje između obroka osim onog što je planirano. Glavne obroke konzumirajte svaki dan u otprilike isto vrijeme;
- Osigurajte si dnevno dovoljno kretanja i odgovarajuće tjelesne aktivnosti, ali i kvalitetnoga odmora
- Prestanite konzumirati cigarete, alkohol i kofein te minimizirajte hranu koja sadrži aditive
- Izbjegavajte hranu koja sadrži transmasne kiseline kao što su pržena hrana, brza hrana, pekarski proizvodi, čips, imitacije sira, imitacije maslaca…;
- Izbjegavajte rafinirane ugljikohidrate i hranu koja sadrži jednostavne ugljikohidrate (pekarski proizvodi, konditorski proizvodi, slatkiši, kolači, gazirani sokovi, slatki napici, voćni sokovi);
- Izbjegavajte zaslađivanje hrane, bilo šećerom, bilo umjetnim zaslađivačima kao i dosoljavanje hrane. Izbjegavajte konzerviranu hranu i ukiseljeno povrće, a ako birate žitarice, birajte one cjelovitoga oblika;
- Unos voća ograničite na maksimalno 1-2 voćke veličine jabuke na dan.
Kako nutricionisti održavaju liniju?
Foto: Shutterstock
J. R.