Ljepota

Ljepota

5 najčešćih problema s kožom oko očiju

Oči, kao i kožu oko očiju, vrlo često primjećujemo na tuđem licu, a najčešće nas upravo to područje oduševljava ili pak smeta na vlastitom licu. Umoran izgled i znaci starenja najviše dolaze do izražaja upravo na području oko očiju.

Oči, kao i kožu oko očiju, vrlo često primjećujemo na tuđem licu, a najčešće nas upravo to područje oduševljava ili pak smeta na vlastitom licu. Umoran izgled i znaci starenja najviše dolaze do izražaja upravo na području oko očiju.

“Znaci umora, podočnjaci, bore, otok i upala vjeđa problemi su koji nas posebno smetaju jer su oči jedan od bitnih sudionika u komunikaciji, pa su promjene na njima lako uočljive. Koža vjeđa pripada među najtanje dijelove kože ljudskog tijela. Zbog toga je izrazito osjetljiva i zahtijeva posebnu pozornost i njegu. Zbog specifičnosti građe kože ovog dijela tijela vrlo je važno čistiti je i njegovati specifičnim preparatima namijenjenima isključivo za ovo područje”, objašnjava dr. med. Ivana Manola, spec. dermatologije i venerologije iz Poliklinike Manola.

Žene su posebno osjetljive na trepavice. Do prorjeđenja dolazi s godinama, a stručnjaci upozoravaju kako za oporavak trepavica nije poželjno mehanički ih tretirati, odnosno uvijati, ugrađivati umjetne trepavice i slično. Treba napomenuti i da je važno štititi područje oko očiju kremama sa zaštitnim faktorom te sunčanim naočalama. Kada su u pitanju podočnjaci, dobar učinak u posvjetljivanju imaju kemijski pilinzi te kofein kao sastojak jer potiče stiskanje krvnih žila.

1. Podočnjaci

Često se pojavljuju obiteljski, u osoba tamnog tipa kože i pri nekim bolestima. Postaju izraženiji s godinama jer koža na vjeđama postaje tanja, prozirnija za male krvne žile smještene neposredno ispod površine. Make-up može pomoći u ranim stadijima. Ako je riječo blago naglašenoj pigmentaciji, preporučuju se lagane, tekuće teksture korektora. Kada su podočnjaci naglašeni, bolje su teže, kremaste teksture. Kreme za posvjetljivanje koje sadrže hidrokinon ili kojičnu kiselinu s dodatkom vitamina C, K i E vrlo su učinkovite u posvjetljivanju podočnjaka.

2. Otečene vjeđe

Ovo je stanje u kojem dolazi do nakupljanja tekućine u predjelu oko očiju. Može nastati kao posljedica alergijske reakcije na hranu, lijekove ili inhalacijske alergene (pelud, perje, prašina, životinjska dlaka), a može biti znak pojačane funkcije štitnjače, nepravilnog rada bubrega, prehlade, sinusitisa ili infekcije oka. Da bi se postavila ispravna dijagnoza, bitno je dobiti informacije o pojavi otekline (jutro, noć), prehrani, navikama (pušenje, alkohol), lijekovima, radnoj sredini (klimatizacija), boravku u prirodi.

3. Dermatitis

Ili upala vjeđa jest upala kože oko očiju. Najčešće je posljedica kontaktne alergijske reakcije na kozmetičke preparate koji se upotrebljavaju u svakidašnjoj njezi. Pritom treba obratiti pozornost na preparate za skidanje make-upa, preparate za jutarnju ili večernju njegu, kao i na make-up. Kapi za oči također mogu biti uzrok alergijskog dermatitisa. Osim alergijske reakcije, uzrok dermatitisa vjeđa može biti iritacija (npr. leće), seboroični dermatitis ili psorijaza.

4. Bore oko očiju

Starenje kože nastaje kao posljedica hormonalnih i vanjskih utjecaja, a dovodi do smanjenja elastičnosti i stanjenja epidermisa. Koža postaje suha, smanjuje se količina potkožnog masnog tkiva i žlijezda lojnica. Ubrzanom starenju pridonosi pretjerano izlaganje suncu. Bore oko očiju u ranom je stadiju moguće korigirati preparatima koji sadrže retinoičnu kiselinu, vitamin C, E i K, hijaluronsku kiselinu. Pilinzi alfa-hidroksilnim kiselinama, tretmani dermarollerom ili radiofrekvencijom vrlo su učinkovite nekirurške metode

5. Rijetke trepavice

Da bi se zaustavilo ispadanje trepavica, potrebno je adekvatnim preparatima skidati make-up, koristiti se maskarama koje ne izazivaju alergijske reakcije i njegovati trepavice preparatima koji sadrže ramnozu, ceramide, vitamin E, pantenol. Pri dugotrajnoj uporabi seruma za poticanje rasta trepavica treba biti oprezan zbog primjene izopropilnog kloprostenata jer se smatra da je taj sastojak identičan prostaglandinu u kapljicama za liječenje glaukoma i nije pogodan za dugotrajnu primjenu bez liječničkog nadzora.

Savjeti za njegu i odgodu starenja područja oko očiju:

Nemojte pušiti! Za sunčanih dana uvijek koristite kremu sa zaštitnim faktorom za područje oko očiju i zaštitne sunčane naočale. Pušenje i UV zrake oslabljuju kolagen i utječu na prijevremeno starenje i “padanje” kože lica.

Njegujte kožu vjeđa ujutro hidratantnim preparatima koji sadrže vitamin C, K i E, niacinamid, koenzim Q10, hidroksilne kiseline, ekstrakt zelenog čaja, a navečer preparatom koji sadrži retinoičnu kiselinu (vitamin A). Retinoična kiselina najučinkovitiji je anti-age sastojak koji dokazano ima sposobnost vraćanja biološkog sata unatrag jer dovodi do zadebljanja epidermisa, poboljšava cirkulaciju i povećava količinu kolagena i elastičnih vlakana. Za skidanje make-upa koristite se micelarnim otopinama za vjeđe.
Ako su vam vjeđe otečene, stavite hladnu žlicu umjesto obloga. Kad imate vremena, držite oblog načinjen od tanko narezanih krastavca.

Promijenite navike: spavajte najmanje sedam sati i to na leđima. Zadnji obrok prakticirajte do 19 sati. Ne jedite preslanu hranu. Izbjegavajte alkohol. Jedite više ribe, voća i povrća. Pijte dovoljno vode. Kad radite na kompjuteru, trudite se da što češće trepćete jer time ovlažujete oko. Izbjegavajte zatvorene prostore. Boravite u prirodi kad god je moguće.

Autor: Maja Posavec – Moje zdravlje

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo