5 preparata koje dermatolozi ne bi stavili na lice - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

5 preparata koje dermatolozi ne bi stavili na lice

U potrazi za bistrom i zdravom kožom ponekad stavljamo na lice i ono što možda nije najbolji izbor ili pak loše djeluje na našu kožu

Uvijek postoje upitni proizvodi za koje dermatolozi ističu da se pokušaju izbjegavati jer mogu samo pogoršati situaciju kože, umjesto da izliječe.

Često ljudi s aknama ili kožnim problemima koriste razne proizvode kako bi to riješili. No, manje je ponekad više, ističe dermatologinja Brooke Jackson

Stalno nanošenje novih proizvoda može izazvati čak iritacije na licu, kaže Jeanine Downie, američka dermatologinja.

Dermatolozi su napisali koji su proizvodi jednako štetni za kožu koliko su i skupi.

1. Kućni kemijski piling

Možda ponekad nemate vremena otići kod kozmetičarke ili pak mislite da kod kuće možete napraviti jednaku stvar za manje novaca. No, u tom slučaju se često naručuju razni piling proizvodi online koji nisu dovoljno testirani ili su prejaki za vašu kožu. Također, treba pripaziti koliko se često tretman radi jer previše čišćenja kože može dovesti do crvenila, ožiljaka i gubljenja pigmenta.

Netestirani proizvodi mogu izazvati alergične reakcije, napominje dermatologinja Angela Lamb iz New Yorka.

2. Kopnena spužva

Kopnena spužva dolazi od vrste tikve koja se naziva lufa.

Dermatologinja Downie objašnjava kako ne koristi tu vrstu spužve jer je previše abrazivna i vrlo lako iritira kožu. Također, na razne spužve uglavnom se skupljaju bakterije koje potom ulaze u kožu i mogu ju trajno oštetiti.

3. Hidratizirajuća sredstva s kolagenom

Ovakvih je proizvoda mnogo, pa biste trebali pripaziti na sastav prije kupnje.

Vjerujem kako je molekula kolagena prevelika da bi djelovala lokalno na određenom dijelu lica, zato nema smisla da ih koristite jer potrebni sastojak ne ulazi u kožu, a vi ste skupo platili proizvod, objašnjava S. Manjula Jegasothy osnivačica Instituta za kožu u Miamiju.

4. Pripravci za odmašćivanje lica

Borba protiv akni i prištića je ponekad mukotrpna i dugotrajna, no, nemojte koristiti lakši i brži način jer postoji mogućnost da kožu još više uništite.

Nema razloga upotrebljavati abrazivne preparate za piling lica koji mogu biti iritirajući i izazvati hiperpigmentaciju. Uglavnom ih koriste pacijenti s aknama, a nisu svjesni da se akne ne mogu samo isprati s lica. Radije koristim lagane kreme koji ispirem s vodom, a potom obrišem lagano ručnikom, kaže dermatologinja Brooke Jackson.

5. Kućni microneedling uređaji

Tretman microneedlinga ipak zahtjeva znanje kozmetičara ili dermatologa. Iglice koje služe za čišćenje lica stvaraju malene rupice u koži, a lošim postupkom postoji mogućnost oštećenja kožne barijere i nastanjivanja bakterija.

U uredu radimo microneedling posebnim uređajima sa drugačijim frekvencijama te u kontroliranim i čišćim uvjetima, napominje dermatologinja Ava Shamban iz Los Angelesa.  

Kako vam med može pomoći u njezi kože, kose i noktiju?

Foto: Shutterstock

M.S. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo