Ljepota

Ljepota

Ako primijetite ove promjene na noktima, odmah se obratite liječniku!

Shutterstock

Promjene na noktima su česte, a na pigmentirane promjene treba obratiti posebnu pažnju.

U eri umjetnih noktiju i trajnih lakova nije rijetkost da nas pojedine promjene iznenade, a prvi bi ih trebali zamijetiti upravo profesionalni kozmetičari koji svakodnevno provode ugradnje noktiju i bave se manikiranjem i pedikurom te su u idealnoj poziciji biti poveznica u dijagnosticiranju brojnih promjena te na vrijeme uputiti klijente dermatologu kada je to potrebno.

Uzdužne tamne linije na noktu

Jedna od češćih promjena koja nastaje na noktu je uzdužna tamna linija koja se pruža od baze do vrha, tzv. melanonihija, a ukazuje na povećanu količinu pigmenta nokatne ploče. Češće se javlja kod tamnoputih osoba, ali incidencija raste i s godinama tako da je češća kod starijih iznad 70 godina. U diferencijaciji od melanoma može pomoći pojava longitudinalnih pruga na više noktiju, jer se melanom uglavnom javlja samo na jednom noktu.

Melanom je češći na velikim noktima i kod starijih. S druge strane pruge se mogu javiti i kod hormonalnog disbalansa, malnutricije te trudnoće.

Ova promjena se ponekad može zamijeniti sa hematomom, a uzrok je slučajna traumatizacija, a česte se javi na noktima stopala i nije rijetko da pacijenti ne znaju kada su se udarili. Udarac može biti i blaži, a i kao posljedica neprikladne obuće ili nakon bavljenja sportom. Subungvalni hematom se s vremenom resorbira i kako nokat raste, nestaje, a melanonihija je konstantna bez obzira na rast. Ako se pigment širi i na okolno tkivo s lateralne i medijalne strane nokta, a kod svjetloputih osoba, izvjesnije je da se radi o ozbiljnijem poremećaju pigmentacije i najvjerojatnije melanomu te je nužna biopsija i daljnje liječenje. Dermatoskopski je važno uočiti varijacije u boji i nejednolikom obliku samog pigmenta koji također sugerira da se radi o melanomu.

Psorijaza – 7 stvari koje trebate znati o ovoj imunološkoj bolesti

Promijene boje nokta

Promjene boje nokta izazivaju infekcije noktiju bakterijama, kvasnicama i gljivama. U diferencijalnoj dijagnozi osim kliničke slike koja je karakteristična u pojedinim slučajevima, sigurnu dijagnozu može donijeti samo patohistološka analiza te je potrebno učiniti biopsiju.

Kada pomislimo na melanom, prva asocijacija je nepravilna pigmentirana tvorba, ali kod subungvalnog melanoma zahvaćena je matrica nokta I simptomi su značajno drugačiji:

1. Svijetlo do tamno pigmentirane vertikalne pruge koje se postupno sire I zahvaćaju veću površinu kako samog nokta, tako I okolne koze
2. Pojava nodularnih promjena ispod nokta koje mogu biti, ali I ne moraju biti pigmentirane
3. Pucanje i raspadanje noktiju
4. Krvarenje na mjestu pigmentacije

Za razliku od melanoma na kozi koji su najčešće trigerirani pretjeranim izlaganjem suncu, subungvalni melanom najčešće nije izazvan suncem. Večinom su izazvani ozljedom ili kroničnom traumatizacijom, a kod starijih I tamnoputih osoba. 
Rana dijagnoza i liječenje su imperativ i spašavaju život, jer na žalost, brzo dolazi do sirenja metastaza u druge dijelove tijela.

U liječenju se dugi niz godina provodila amputacija zahvaćenog prsta, a danas je predmet rasprava, jer parcijalno uklanjanje daje slične ishode kao I amputacija. Dakle uklanja se kirurški prvo cijeli nokat, a potom zahvaćeno područje tumorskim tkivom. To je jedina učinkovita metoda liječenja.

Ako je postupak učinjen u ranoj fazi, prognoze su dobre te se procjenjuje petogodišnjim preživljavanjem. Kod rane dijagnoze I promptne kirurške intervencije može biti I do 80%, ali na žalost su u stvarnosti brojke puno gore zbog kasnog reagiranja samih pacijenata.
Prevencija je također diskutabilna te osim nošenja adekvatne obuće i sprječavanja trajnih traumatizacija nema nekih drugih mjera opreza. Redovito pregledavanje i uočavanje neuobičajenih promjena je korisno u ranoj dijagnostici. Također, važno je liječiti i sve ostale infektivne bolesti kako stopala tako I noktiju. 

6 razloga zbog kojih vam se kosa brzo masti

UV i LED lampe

I na kraju treba spomenuti UV I LED lampe koje se koriste za učvršćivanje gelova na noktima te brojnim raspravama koje se vode vezano za povećavanje rizika za nastanak melanoma. Prema svim najnovijim studijama, smatraju se niskorizičnim, ali je preporuka da se ruke zaštite visokim zaštitnim faktorom, a nokti ipak kroz neko vrijeme puste da se odmore od gelova, a I kako bi se vidjele eventualne druge promjene na noktima. Naime, puno češće se pod gelom, pogotovo u boji previde bakterijske I gljivične infekcije ili neke druge deformacije noktiju I podležećeg tkiva.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo