Ljepota

Ljepota

Muče vas akne i prištići? Liječnici savjetuju kako si pomoći!

Foto: Shutterstock

Problemi s aknama i prištićima karakteristični su za pubertet no nastavljaju nas mučiti kroz cijeli život. Koži je potrebna posebna, individualna briga kako bi izgledala zdravo, ali često je upravo savjet liječnika taj koji će vas odrediti najbolju njegu.

Donosimo pet pitanja koja ste postavili našim liječnicima u rubrici Halo, doktore! o problemima koji vas muče u vezi prištića i akni. Ako i vas muči neki sličan problem, a niste pronašli odgovor među već objavljenim pitanjima, svoje pitanje možete postaviti u rubrici Halo, doktore!

1. Akne nakon 30-te godine života

Moj suprug je star 30 godina i muče ga problemi s aknama te urastanjem dlaka u predjelu leđa i grudnog koša. Unazad 3 godine često je tražio liječnički savjet te mnogih  potrošio razne terapije, ali problem je još uvijek prisutan. Ima suhu kožu, a u posljednje vrijeme ga muči i neizdrživ svrbež. Od laboratorijskih pretraga rađene su mu samo KKS i urin. Vidim da se preporučuju i provjere hormona… Da li bi ih trebao raditi ? Molim Vas za mišljenje. Hvala Vam!

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

2. Sitne bubuljice na čelu

Poštovanje, imam jedno pitanje. 20 mi je godina, a na licu mi se već duže vrijeme nalaze neke bubuljice, posebno na čelu. Sitne su, ali bez vrhova, a problem je njihova brojnost: kao da ih ima milijun! Nalaze se i na bradi, gdje su veće i ima ih samo nekoliko. Nisam išla dermatologu. U ljekarni su mi dali Klidamicin losion (2x) i Lutz Mix (1x) i savjetovali da jedino njih koristim. Smijem li koristiti i neku kremu između i koju, po vašoj preporuci? Jer ovi preparati imaju alkohola. Srdačan pozdrav, hvala.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

3. Lasersko uklanjanje ožiljaka akni

Poštovani, trenutno sam na terapiji antibioticima zbog uklanjanja akni te pijem Minocyclin dva puta dnevno, dozu od 50 mg. Akne su mi se uvelike povukle, ali kako su ožiljci i dalje tu, zanima me smijem li, dok sam na terapiji, ići na lasersko uklanjanje ožiljaka? Ako ne, koliko vremena treba proći od prekida terapije antibioticima do početka tretmana laserom? Hvala!

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

4. Je li moguće da su nastanak akni i dlakavost izazvali hormoni trudnoće i prekid trudnoće?

Poštovani, imam 26 godina i rodila sam dva puta. Radi jakih tableta Zeldox lamal i Fevarin morala san prekinuti trudnoću. Kad sam zatrudnjela, počele su mi se javljati akne na bradi koje su se pogoršale i morala sam otići dermatologinji. Ona mi je očistila lice te moram doći na još jedan tretman, a u međuvremenu koristim preporučenu terapiju. Moje pitanje je zbog čega mi se pojavljuju ti prištići ? Je li zbog neke vrste hormonskog poremećaja ili je zbog tableta ili pak stresa? Očajna sam jer stanje ne prolazi. Ginekolog tvrdi da je sa jajnicima sve u redu. Probala sam i sa Diane 35, ali sam imala jake nuspojave. Čeka se jos endokrinološki nalaz jer sam primijetila neke druge smetnje, kao što su npr. stalni umor, preznojavanje i debljanje, a dobila sam i višak dlačica. Unaprijed zahvalna!

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

5. Vodeni prištići po obrazima ispod očiju

Poštovanje, žena sam, 28 godina, 164 cm, 56 kg, pušač. Rodila sam prije godinu i pol. Dijagnosticirana mi je hipotireoza i već 8 godina pijem lijek Euthyrox. Moj problem je slijedeći: već nekoliko mjeseci mi se svakih nekoliko dana izbacuju vodeni prištići po obrazima ispod očiju. Prvo me na tom mjestu svrbi, a nakon par minuta izbije vodeni prištić. Pojave se jedan do dva prištića. Tekućina u njima se stvara jedan do dva dana, a prištić nestane da bi se za nekoliko dana opet pojavio. Pokušavala sam pratiti što sam jela taj dan kad je izbio prištić, izbjegavala sam određene namirnice, ali prištić bi se opet pojavio za nekoliko dana. Dakle, ti prištići se pojavljuju isključivo na području obraza ispod očiju i nigdje drugdje. Lice umivam samo čistom toplom vodom i koristim blage kreme koje sam također probala promijeniti, ali opet bi se isto događalo. Možete li mi reći je li se radi o kakvoj alergiji ili o nečem drugom? Unaprijed hvala!

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo