Jesen je, što se plodova tiče, vrlo bogato godišnje doba! Na vama je da iskoristite svu blagodat hranjivih namirnica koje vam predstavljamo!
1. Bundeve
Kraljica jeseni sadrži visoku razinu antioksidanata i karotena, a
pogotovo vitamina C i E. Njeni ljekoviti sastojci mogu sniziti rizik od raka,
srčanih bolesti, očne mrene i moždanog udara.
Od bundeve ćete imati puno koristi,
bilo da ju konzumirate sirovu (naribanu kao mrkvu), kuhanu na pari, pečenu u
pećnici ili kao dodatak varivu. Bundeva smiruje
nervozu i pospješuje san. Ovo ukusno povrće je, zbog svih spomenutih blagodati, prikladno i za djecu. Isprobajte rižoto s bundevom!
2. Kesteni
Plodovi kestenovog drveta obilježavaju svaku jesensku sezonu. Dobar su izvor
vitamina C, a povrću i jelima daju pomalo slatkast okus. Kesteni sadrže najmanje masnoća od svog orašastog
voća. Dobar su izvor vitamina C, K, B1, kalcija, željeza i kalija.
Kesten sadrži više škroba od ostalog orašastog voća pa je teže
probavljiv.
Ljekovita
svojstva kestenja će pogodovati umornim i bezvoljnim osobama. Preporuča
se i onima koji žele ojačati muskulaturu, rekonvalescentima i anemičnim
osobama, sportašima, pa čak i onima koje muči zatvor. Dobar je za liječenje respiratornih problema, poput kašlja. Kušajte juhu od kestena!
3. Nar
Nar je voće iznimno bogatog okusa i ljekovitih svojstava. Plod nara
jabukolikog je oblika, a kada ga prerežete možete vidjeti da se iznutra
sastoji od niza manjih sjemenki.
Nar sadrži niz važnih antioksidansa, koji štite organizam od slobodnih
radikala. Ti štetni radikali uzrokuju brojne zdravstvene probleme, poput
raka
dojke, prostate i pluća. Studije su
pokazale da sok od nara smanjuje tumor prostate kod miševa, jer antioksidansi djeluju protiv štetnog utjecaja slobodnih radikala.
Nar sadrži enzime koji sprječavaju oštećenje hrskavice u
tijelu. Ovakvo djelovanje nara pomaže zaustaviti simptome
povezane s artirtitisom.
4. Mandarine
Mandarina je po sastavu slična naranči. Sto grama mandarine sadrži 30 miligrama vitamina C (naranča sadrži 50 miligrama), vitamin B, kalcij, magnezij, cink i kalij. S druge strane, smatra se kako je njen adut kora – prije se koristila kako bi se izliječili bolovi u trbuhu, a danas se najviše koristi za proizvodnju eteričnih ulja. Praktičnije se guli nego naranča, a dovoljno je mala da stane u torbu. Nemojte stati na jednoj.
Mandarine koži osiguravaju vitamine C i B, magnezij, folate, beta-karoten i
kalij. Ovi su sastojci nužni za mladolik izgled kože i pravilnu hidrataciju. Kako biste voćnom maskom riješili problem
suhe i perutave kože izmiksajte sok od mandarine i žumanjak. Smjesom premažite
lice i nakon pola sata isperite hladnom vodom. Svježa voćna maska od mandarine čisti
kožu i pruža joj glatkoću i čistoću.
5. Grah
Grah ima visoku energetsku vrijednost. Porcija graha može imati od 300 do 500 kcal, što ovisi o dodacima (povrće, žitarice, kobasice, suho meso). Grah je bogat gotovo svim esencijalnim aminokiselinama, lecitinom te mineralima; natrijem, kalijem, kalcijem, željezom, fosforom, magnezijem, cinkom… Ne sadrži velike količine vitamina, no klijanjem graha povećava se njihova količina, posebno vitamina E i C.
Zrno graha sušenjem ne gubi hranjive sastojke. Dokazano je da grah snižava kolesterol i trigliceride u krvi pa se preporučuje oboljelima od ateroskleroze i kardiovaskularnih bolesti. Isprobajte chilli con carne
K. R.