Ljepota

Ljepota

Prve bore vide se već s 25 godina, a kad navršite 30 ključna postaje jedna stvar u njezi kože

Koža je najveći ljudski organ koji čini otprilike 15 posto ukupne tjelesne mase čovjeka.

Osim izuzetno bitnih funkcija zaštite, osjetilne i regulacijske funkcije, koža je i najvidljiviji organ ljudskog tijela, na čije stanje i izgled u određenoj mjeri možemo utjecati. Starenje je prirodno i neizbježno. Ono nikako ne smije biti shvaćeno kao nešto nepoželjno jer je svaka životna dob lijepa na svoj način. Jedino što bi trebalo biti neprihvatljivo, u ovom kontekstu, jest nebriga o sebi i svome tijelu.

Koža kao i ostali organi stari zbog unutarnjih i vanjskih čimbenika. Tijekom godina mijenja se hormonalni status koji ima jedan od najvećih utjecaja na strukturu i izgled kože, smanjuje se razina kolagena, smanjuje se elastičnost, gubi mišićni tonus, smanjuje se volumen masnih stanica u potkožnom tkivu, usporava se cirkulacija i dovod hranjivih tvari i kisika. To su normalne posljedice biološkog starenja organizma i samo neke od mnogobrojnih promjena koje nas prate tijekom života mijenjajući nam kožu, tkivo, a samim tim i izgled.

Genetika ima snažan utjecaj na izgled i stanje kože kroz godine, ali srećom, mi sami možemo utjecati na ostale faktore koji će joj omogućiti lijep izgled do duboke starosti.

Zašto uobičajena maskara za vrućina ne funkcionira? I s koja dva proizvoda ljeti ne možete pretjerati?

Pretjerano izlaganje suncu, pušenje, alkohol, nepravilna prehrana s mnogo rafiniranih šećera, nedovoljno sna i kretanja te stres, smatraju se faktorima koji će najintezivnije utjecati na prijevremeno starenje.

S obzirom na to da se tijekom životnih razdoblja funkcioniranje kože i tkiva mijenja, potrebno je mijenjati i prilagođavati njegu kako bismo uspješno zadovoljavali njihove potrebe.

Dok smo mladi, stanice gornjeg sloja kože će nam se obnavljati svakih 28 dana, a u starijoj dobi tek svakih 35 dana. Tako ćemo već oko 25. godine početi primjećivati prve tanke linije na licu koje su prvi znakovi starenja. U tom trenutku njega kože treba početi biti intezivnija i promišljenija.

Dvadesete

Ukoliko koža nije sklona aknama, u ovom razdoblju je dovoljna jednostavna njega kože. Svakodnevno čišćenje lica i lagana, po mogućnosti prirodna hidratantna krema će biti dovoljna za lijep izgled i mladenački sjaj. U ovom razdoblju je ključna zadaća spriječiti oštećenja kože koja će kasnije doći na naplatu. Ako vas muče akne, prvenstveno obratite pozornost na pravilno čišćenje lica i prehranu. Kod izraženijih akni, svakako se obratite dermatologu kako bi se izbjegla trajna oštećenja kože.

Nakon 25. godine počet će se primjećivati prvi znakovi starenja. Prvenstveno će biti vidljive još uvijek vrlo tanke linije koje nastaju kao posljedica mimike lica koje će se s godinama produbljivati i postajati prave bore. U ovom razdoblju bi bilo poželjno osvijestiti mimiku koja nam doprinosi stvaranju bora i svjesno ju pokušavati izbjegavati. Na početku se to čini težak proces, ali vježba čini majstora.

Što kozmetičarka iskreno preporuča nakon otvaranja salona? Jedan tretman nemojte nikako izostaviti

Tridesete

Koža je u tridesetima još uvijek dovoljno elastična, ali bore postaju sve vidljivije. Na koži se polako počinju više primjećivati i znakovi neurednog života. Neprospavana noć se mogla prekriti u dvadesetima, ali u tridesetima ju više nije moguće sakriti. Zbog hormonskih razloga, u ovom razdoblju često se javljaju hiperpigmentacije i trudničke melazme.

Zaštita od sunca je ključna, a postojeće nepravilnosti se rješavaju profesionalnim tretmanima tijekom zimskih mjeseci te upotrebom seruma s vitaminom C. Metabolički procesi u stanicama kože se počinju usporavati, a koži postaje sve teže očuvati vlažnost pa je poželjno započeti s upotrebom hijaluronskih seruma. Hijaluronska kiselina je prirodni sastojak u ljudskom tijelu koja na sebe veže vlagu, čineći kožu hidratiziranom i elastičnom.

Polako se počinje gubiti mladenački sjaj i punoća lica. Korisno je početi se upoznavati s vježbama za mišiće lica. Njima će se spriječiti odnosno usporiti gubljenje tonusa mišića i poboljšat će se cirkulacija.

Četrdesete

Koža u četrdesetima počinje biti zahtjevnija pa joj je potrebno posvetiti više vremena kako bi i dalje bila lijepa i njegovana. Bore su sve vidljivije i brojnije, kolagena je sve manje, elastičnost je u opadanju, koža je opuštenija i počinje visiti pa nam lice poprima tužan i umoran izgled. Saveznici ovog životnog razdoblja u njezi kože postaju sve intezivniji. Kreme i serumi s antioksidantima, retinolom i peptidima će pomoći u održavanju lijepog izgleda. Osim njege kože, nužno je održavati i muskulaturu lica čiji je tonus u intezivnom opadanju.

Vježbe lica trebaju postati dio beauty rutine barem nekoliko puta tjedno. Rezultati su izuzetno vidljivi, ali je potrebna dosljednost. Profesionalni tretmani njege lica su nezaobilazni. Redovite masaže lica usporavaju starenje kože i djeluju poput prirodnog liftinga, poboljšavaju cirkulaciju, dotok kisika i hranjivih tvari u stanice i ubrzavaju odvodnju štetnih tvari, stimuliraju proizvodnju kolagena i elastina te stimuliraju mišiće lica kako bi došlo do poboljšanja tonusa.

Pedeset +

Sada se najviše vidi trud i ulog u njegu kože u prethodnim desetljećima. Vrijeme je intezivnih hormonalnih promjena koje rezultiraju izrazitom povećanju suhoće kože, gubitku čvrstoće i njezinom stanjivanju i povećanju osjetljivosti. Kolagen je već značajno smanjen, a duboke bore i mrlje vidljive.

Koža je gotovo izgubila moć samoobnavljanja te joj je potrebna velika pomoć izvana. Potrebno ju je ojačati i revitalizirati kako kod kuće tako i profesionalnim tretmanima. Čišćenje lica mora biti blago i nježno, u potpunosti bez agresivnih sastojaka i pokreta. Serumi i kreme s peptidima i antioksidantima pomažu u održavanju njegovanog izgleda. Većini koža u ovom životnom razdoblju će izuzetno goditi ulja za njegu kože.

Ulje argana ili smilja su izrazito učinkovita i njihovom uporabom koža postaje meka, nahranjena i vidno osnažena. Ulja se nanose se na vlažnu kožu i nježno se umasiravaju. Svakodnevna samomasaža potiče cirkulaciju i pridonosi blistavosti tena, a profesionalna masaža lica će dodatno poboljšati izgled zrele i mudre kože.

Kako se kozmetičarka bori s celulitom kod kuće? Otkriva 8 učinkovitih trikova

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo