Ljepota

Ljepota

Zima je pravo vrijeme za “brisanje” hiperpigmentacija s kože

Zbog slabijeg sunčeva zračenja, zima se smatra idealnim razdobljem za uklanjanje hiperpigmentacija, takozvanih mrlja na koži koje se često pojavljuju zbog prekomjernog izlaganja suncu i solariju, a mogu se pojaviti i u trudnoći te zbog starenja kože.

Nakupine tamnog kožnog pigmenta melanina nije lako posve “izbrisati”. Na tržištu se nudi obilje depigmentacijske kozmetike čijom se redovitom uporabom pigmentacije mogu manje-više ublažiti i “držati pod kontrolom”, no najdjelotvornijim tretmanima smatraju se oni u dermatološkim ordinacijama i kozmetičkim salonima.

Sve češći problem

Hiperpigmentacije se najčešće tretiraju kisikom, medicinskim laserom, mikrodermoabrazijom ili kemijskim pilingom kojim se na kožu nanosi neka organska kiselina (primjerice, glikolna), čime se potiče intenzivna obnova i “remodeliranje” tena.

Jasminka Herceg, vlasnica zagrebačkog Bliss studija za njegu lica i tijela, ističe da se iznimno djelotvornim pokazao tretman 40-postotnim vitaminom C u kombinaciji s mješavinom glikolne, salicilne i mliječne kiseline.

U tretiranju hiperpigmentacija bitno je stanje kože, što uglavnom ovisi o dobi, ali i tome koliko je koža bila njegovana prije uklanjanja hiperpigmentacija. U posljednjih deset godina ljudi imaju sve više problema s hiperpigmentacijama, kako zbog klimatskih promjena (sunčevo UV zračenje ljeti je sve jače), tako i zbog nedovoljne zaštite od sunca te nepravilne njege. Za tretiranje hiperpigmentacija obično se odluče tek kad vide da su one iz godine u godinu sve izraženije, pa im to postane estetski problem.

Žene su podložnije štetnom utjecaju UV zraka zbog hormonskih promjena, uzimanja kontraceptiva te trudnoće, a nerijetko se hiperpigmentacije pojave i u mlađoj dobi zbog nestručnog istiskivanja prištića na licu”, kaže Jasminka Herceg.

Hiperpigmentacije ne nestaju same od sebe

Hiperpigmentacije se najčešće tretiraju u jesen i zimu jer proizvodi koji se koriste za kućnu njegu imaju nepoželjne reakcije sa suncem (fototoksični su) pa se ne preporučuju u proljeće i ljeto.

Ako se hiperpigmentacije ne tretiraju, svakim sljedećim ljetom sve su izraženije. U jesen i zimi vizualno se lagano povuku, ali neće nestati same od sebe. Uz to, koža postaje sve tanja i slabija, a time podložnija vanjskim utjecajima te sklonija isušivanju, lišajevima i crvenilu s peckanjem i svrbežom. Stoga se treba savjetovati sa stručnjakom o najprikladnijoj njezi koja mora imati barem minimalni zaštitni faktor bez obzira na godišnje doba.

Cjelogodišnja zaštita od sunca

  • Koža sklona hiperpigmentacijama cijele godine treba zaštitu od sunca. U proljeće i ljeto zaštitni faktor trebao bi biti najmanje 35, a u jesen i zimi 15. Za odlazak na skijanje potrebna je visoka zaštita kao na ljetovanju, dakle minimalno SPF 35.
  • Ne treba posve izbjegavati sunce jer nam je ono potrebno za proizvodnju vitamina D u organizmu i za psihičku ravnotežu. U jutarnjim i kasnim poslijepodnevnim satima poželjno je “upiti” sunčevu energiju.
  • Za kožu s hiperpigmentacijama obvezan je piling – jednom tjedno za suhu i osjetljivu, a dvaput tjedno za masnu i problematičnu kožu.
  • U noćnoj njezi treba nanijeti serum prije kreme jer će koža tako dobiti više vlage i bolje se obnavljati.  

Visoka zaštita od sunca nužna je i na zimovanju

I.V.

Foto: Shutterstock 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo