Nijedan sastojak nema utjecaj na tržištu proizvoda za njegu kože kao hijaluronska kiselina. Ali što je točno hijaluronska kiselina i zašto se tako često koristi?
Od isušivanja do izglađivanja bora, hijaluronska kiselina čini mnogo kako bi naša koža izgledala zdravo. Evo što sve trebate znati o ovom svenamjenskom sastojku.
Što je hijaluronska kiselina?
Hijaluronska kiselina (HA) je prirodna molekula u našem tijelu koja održava ravnotežu vlažnosti naše kože i održava je hidriranom, objašnjava dr. David Shafer.
Studije su pokazale da molekula, koja je također poznata kao vrsta složenog šećera koji se zove glikozaminoglikani, ima svojstva zacjeljivanja rana i veže vodu na molekule kako bi zadržala tu vlagu u našem epidermisu. Kako starimo, naše prirodne razine HA smanjuju se i dovode do starenja i suhe kože, ali se mogu nadopuniti na nekoliko načina.
Hijaluronska kiselina u proizvodima za njegu kože
Hijaluronska kiselina jedan je od najpopularnijih — ako ne i najpopularniji — sastojak za njegu kože. Baš poput molekule koja se prirodno nalazi u našoj koži, HA koja se nalazi u proizvodima za topikalnu primjenu poznati je ovlaživač koji pomaže vratiti izgubljenu vlažnost.
Hijaluronska kiselina u hrani
Dermatologinja Michelle Henry objašnjava da je to složeni šećer i da se može naći u mnogim namirnicama životinjskog podrijetla poput mlijeka, ribe i peradi. Njezina kolegica Shereene Idriss dodaje da određene namirnice, poput juhe od kostiju bogate kolagenom, mogu pomoći u proizvodnji hijaluronske kiseline u vašem tijelu i pomoći u održavanju zdrave kože.
Moguće nuspojave korištenja hijaluronske kiseline
Michelle Henry kaže da većina tipova kože dobro podnosi hijaluronsku kiselinu i da se dobro slaže s drugim sastojcima u rutini njege kože. Ali Idriss savjetuje da ne koristite proizvode s hijaluronskom kiselinom u previše koraka vaše rutine, jer mogu izazvati upalu i iritaciju. Ona čak preporučuje odabir drugih sastojaka koji imaju slične prednosti.
Hijaluronska kiselina nije najnoviji i najbolji hidratantni sastojak na tržištu kako se predstavlja. Činjenica je da postoje puno bolji hidratantni sastojci (kao što je glicerin) koji nisu toliko u središtu pozornosti i stoga ih potrošači ne traže poput HA, kaže Idriss.
H. A.