Ljepota

Ljepota

Trčite i zimi? Evo nekoliko stvari koje biste trebali znati

Tko kaže da je zimi jedina opcija teretana ili, još gore, nikakva tjelovježba uopće? Ako ste ljubitelji otvorenoga, nema razloga da svoj kardio trening i ne odradite na otvorenom. Sve što trebate je slijediti nekoliko savjeta koje vam donosimo.

Pola sata trčanja sagorijeva između 270 i 500 kalorija, ovisno o vašoj kilaži, ali i formi u kojoj se nalazite. Upravo zbog toga trčanje je jedna od najpopularnijih kardio vježbi. Međutim, dolaskom hladnijih dana obično se zatvorimo u svoje kuće čekajući proljeće jer se “po zimi ne može trčati”. Kineziolozi navode kako nema naročite razlike u trčanju zimi i ljeti, osim što trčanje zimi može imati i malu prednost:

Zbog toga što ćemo se više truditi da se zagrijemo i ostanemo zagrijani, samim tim će kardio trening biti uspješniji.

Zima ne mora značiti kraj vašim uživanjima u prirodi. Pročitajte kako uživati u zimskim radostima.

Potrebna oprema

Kada je riječ o odjeći za tračanje, neka vam na pameti budu dvije stvari: udobnost i prianjanje. Iako je vani hladno, previše odjeće će vam samo smetati jer ćete se u roku od 10-ak minuta ionako zagrijati.

Odjeća bi trebala biti od materijala kao što su merino vuna ili pak od pamuka pomiješanog s poliesterom i spandeksom. Trebali biste imati tri sloja odjeće:

  1. sloj treba najviše prianjati uz kožu, ali je on apsolutno nedostatan za zaštitu od hladnoće
  2. sloj će vam poslužiti kao savršena izolacija, ali i dalje neće dovoljno jako štititi od vjetra
  3. sloj bi trebala biti vjetrovka za trčanje

Dakle, svi slojevi bi trebali biti relativno lagani kako bi vaše tijelo moglo disati jer zbog previše odjeće ćete se brzo oznojiti, a to nikako ne želite na hladnim zimskim temperaturama.

Što se tiče obuće koju biste trebali nositi, nosite tenisice koje nosite tijekom cijele godine. Jedino biste sad trebali imati jesu zimske, najbolje vunene, čarape. Također, od ostalih odjevnih dodataka nužna je kapa, rukavice, kao i šal, ali samo onaj koji je specijaliziran za trčanje i s kojim ćete pravilno moći disati.

Sigurno trčanje

Kao i obično, jedostavne mjere opreza će vam učinkovito osigurati sigurnost. Ukoliko ste imate problema s respiratornim sustavom i rizik od napada vam se povećava kada je vani hladno, trebali biste sa sobom za vrijeme trčanja svakako nositi i pumpicu za inhaliranje.

Isto tako, nemojte krenuti trčati nezagrijani. Zagrijte se u toplome. Nekoliko minuta prije odlaska na trčanje, zagrijte se doma jednostavnim preskakanjem konopa ili, recimo, kratkim trčanjem uz i niz stepenice.

Dajte vozačima do znanja da ste u svome treningu. Kraći su dani, vani je maglovito i trebali biste, za svoju sigurnost i sigurnost ostalih ljudi, nositi upečatljive reflektirajuće oznake – prsluke, lampe i sl.

Pogledajte i zašto je iznimno bitno štititi se od sunca i zimi!

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo